Nietolerancja laktozy - czym jest, jak się ją rozpoznaje?

Data publikacji: 02.03.2020 13:27
Ostatnia aktualizacja: 02.03.2020 13:27
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - Summersky/shutterstock.com

POSŁUCHAJ

Nietolerancja laktozy (Cztery pory roku/Jedynka)

Szacuje się, że ok. 70-80 proc. ludzi na świecie (głównie mieszkańcy Azji i Afryki) nie toleruje laktozy, czyli cukru mlecznego, który występuje w mleku i, w mniejszych ilościach, w produktach mlecznych.

Czym jest nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy to nadwrażliwość pokarmowa. Pojawia się u osób, które mają niedobór enzymu laktazy, który rozkłada dwucukier laktozę na cukry proste: glukozę i galaktozę.

- Jeżeli ten dwucukier pozostanie niestrawiony w jelicie staje się świetną pożywką dla bakterii, w większość patogennych - wskazał w Programie 1 Polskiego Radia dietetyk Michał Mularczyk.

U osób, które nie tolerują laktozy po spożyciu produktów, które ją zawierają pojawią się różne przykre dolegliwości: biegunka, nadmierne wytwarzanie gazów jelitowych, wzdęcia, kolki, bóle brzucha.

Na rozwój nietolerancji laktozy może mieć wpływ też długotrwałe stosowanie diety bezmlecznej, które wpływa na zmniejszenie aktywności wydzielania laktazy. Może się ona pojawić także w wyniku chorób, które dotyczą jelit, np. Leśniowskiego-Crohna.

Jak się rozpoznaje nietolerancję laktozy?

Możliwości jest kilka. - Wszystko zależy od zasobności portfela - podkreślił gość radiowej Jedynki.

Najdroższe - ale i najpewniejsze - są testy genetyczne. Najczęściej stosuje się wodorowe testy oddechowe (badanie poziomu wodoru w oddechu po obciążeniu rozpuszczoną w wodzie laktozą), analizę poziomu glukozy w surowicy krwi, badania moczu oraz pH kału (niestrawiona laktoza zakwasza stolec).

Michał Mularczyk zwrócił uwagę, że najtańsza i najprostsza metoda to metoda eliminacyjna, czyli nie jemy przez dwa, trzy tygodnie produktów zawierających laktozę (czytajmy dokładnie etykiety!) i obserwujemy, co się z nami będzie działo, jak wrócimy do jedzenia takich produktów.

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Gość: Michał Mularczyk (dietetyk, kardiolog)

Data emisji: 2.03.2020 r. 

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.