Miejsce, które odwiedziła dziś reporterka "Lata z Radiem" jest nie tylko pyszne, ale również niezwykle interesujące. - Przy jednej ulicy leżą aż trzy wsie i jedno miasto. Jak się kurierzy w tym łapią? Tego doprawdy nie wiem, ale wiem, że tak zorganizowanych i gospodarnych babeczek jak te z tutejszego Koła Gospodyń Wiejskich, to próżno z GPS-em szukać - relacjonuje Małgorzata Raducha.
Łączenie smaków
Reporterka "Lata z Radiem" ranną porą zajrzała do lokalnej kuchni. Tam na ogniu bulgotała łódzka zalewajka, obok garnek z gulaszem oraz garnek z łódzko-pabianicką młodą kapustą. To jednak nie wszystko. Choć Małgorzata Raducha jadła niejedno, wciąż daje się zaskakiwać.
- Na ziemi łódzkiej łączy się smaki. Na talerzu mam słodkie i wytrawne. Z gniecionych ziemniaków, oczywiście wcześniej ugotowanych, oraz truskawek tak drobniutko posiekanych powstaną kluski, które będą podane na jednym talerzu z gulaszem - opowiada. A skąd brane są w sierpniu owoce? - Truskawki są nasze. Co prawda mówi się, że sezon na truskawki jest w maju, ale to nie jest prawda. Teraz owocują znacznie dłużej, a nadal są bardzo smaczne. Muszą wygrzać się na dobrej grządce. Trafią oczywiście do knedli - mówi pani Agnieszka.
Fb/Jedynka - Program 1 Polskiego Radia
Knedle ze śliwkami, które spotkamy na terenie Śląska, najczęściej występują z dodatkiem cynamonu. Czy do odmiany serwowanej na terenach Ziemi Łódzkiej, tej z truskawkami, również wykorzystuje się tę egzotyczną przyprawę? - Cynamon w śliwkach, w kuchni śląskiej, wziął się z przepisów niemieckich. Ponieważ jesteśmy na terenach łódzkich, również z wpływami niemieckimi, dlatego te zdania są podzielone. Jedni również do truskawek dodają cukier z cynamonem, a inni jedzą tradycyjnie bez cynamonu - wyjaśnia Aneta Herman z Koła Gospodyń Wiejskich.
Zobacz też:
Żelazne kluski
Swoją nazwę, kluski żelazne, zawdzięczają dość niecodziennej barwie. - Wynika ona z ziemniaków, które dodawane są surowe do ciasta. Właśnie te ziemniaki powodują później sinienie klusek - tłumaczy Herman. Małgorzata Raducha postanowiła też poszukać odpowiedzi na pytanie o to, czym różnią się kluski żelazne od klusek śląskich. - Różnią się sposobem wykonania. Ciasto kładzione jest na gorącą wodę i tak są gotowane kluski żelazne - mówi gość audycji.
YouTube/Jedynka - Program 1 Polskiego Radia
Pożywnie i chłodząco
Ziemia Łódzka słynie z esencjonalnej zalewajki. O czym pamiętać, by uzyskać oryginalny smak, by zupa nie była mdła? - Ugotowana jest na wywarze mięsnym, później dodajemy ziemniaki, przyprawy, żurek naturalny, a następnie zabielamy śmietaną - wylicza Katarzyna Rusinkiewicz, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Gadce. Obie panie przypomniały również, czym różni się barszcz biały od żurku: żurek jest na mące żytniej, a barszcz biały na mące pszennej.
W upalny, sierpniowy dzień należy pamiętać również o częstym uzupełnianiu płynów. Gospodynie przygotowują więc przepyszny letni napój chłodzący. - Z cytryną, bardzo zdrowy, z dodatkiem mięty i dla ozdoby truskaweczka - wylicza Rusinkiewicz. Mięta dodawana do napoju, podobnie jak truskawki, pochodzi z własnych upraw. - Najlepsza jest w czerwcu i lipcu, ponieważ później kwitnie i przekwita. Z własnych upraw pochodzą również owoce - usłyszała reporterka "Lata z Radiem".
YouTube/Jedynka - Program 1 Polskiego Radia
Tytuł audycji: Lato z Radiem
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Reporter: Małgorzata Raducha
Data emisji: 3.08.2021 r.
Godzina emisji: 9.00-12.00
mg
Wszystko z ziemniaka. "Lato z Radiem" na Ziemi Łódzkiej - Jedynka - polskieradio.pl