Produkty bez laktozy. Kto powinien je stosować i dlaczego stały się modne?

Data publikacji: 17.01.2023 11:05
Ostatnia aktualizacja: 20.01.2023 14:50
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Dla kogo wskazane są produkty bez laktozy?
Dla kogo wskazane są produkty bez laktozy?, Autor - Shutterstock/absolutimages
Produkty bez laktozy zyskują popularność także wśród osób, które nie mają problemu z trawieniem tego dwucukru. Komu jest potrzebna i dla kogo wskazane są produkty bez laktozy? Jaka jest różnica między laktozą a laktazą? Czy ser żółty bez laktozy to tylko chwyt marketingowy? 

Laktoza to dwucukier zbudowany z galaktozy i glukozy, występuje w mleku wszystkich ssaków (wyjątkiem są lwy morskie) w ilości od 2 do 8 proc. Laktoza jest zasadniczym elementem w diecie niemowląt. - W przypadku małych dzieci jest głównym materiałem energetycznym, ale może być również pomocna w późniejszym okresie, ponieważ ma właściwości probiotyczne, czyli jest odpowiedzialna za regenerację komórek nabłonka jelitowego - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia dr Jolanta Flejszar-Olszewska, doktor nauk chemicznych, dietetyk, specjalista leczenia dietetycznego i profilaktyki chorób cywilizacyjnych.  

Czym się różni laktaza od laktozy? - Laktaza jest to enzym, który jest potrzebny do tego, żeby przyswoić laktozę. Uczestniczy w reakcji hydrolizy, która prowadzi do rozłożenia na dwa cukry i dopiero w tej formie może być przyswojona - tłumaczy gość "Czterech pór roku". 

Problemy z przyswojeniem laktozy 

Najczęstszą przyczyną nietolerancji laktozy jest pierwotny (dziedziczny) niedobór laktazy (inaczej hipolaktazja dorosłych). Istotą choroby jest postępujące już od 2. roku życia (a niekiedy nawet wcześniej) zmniejszanie się aktywności laktazy, która osiąga najwyżej 5 proc. wyjściowej aktywności. - Problemy z przyswojeniem laktozy zależy o przypadków, pierwszy to wrodzony i takie osoby niestety borykają się z nietolerancją laktozy od urodzenia i nie mogą jej przyjmować - wyjaśnia dr Flejszar-Olszewska. - Kolejnymi przyczynami są nietolerancja pierwotna i polega na tym, że wraz z wiekiem zmienia się synteza laktozy o 90 proc. w stosunku do okresu niemowlęcego. Jest również nietolerancja wtórna, która jest następstwem chorób, które są związane z jelitami, m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita wrażliwego, celiakia - wymienia ekspert.  

Do niszczenia nabłonka i kosmków jelitowych może dojść także w wyniku nadmiernego stosowania niektórych leków, np. antybiotyków, niesterydowych leków przeciwzapalnych, kwasu acetylosalicylowego, chemioterapeutyków, oraz alkoholu.

Zamienne źródła wapnia

Jak podkreśla rozmówczyni Macieja Kurzajewskiego, jeżeli nie możemy spożywać produktów zawierających laktozę, powinniśmy znaleźć alternatywę źródła wapnia. - Mleko jest wartościowym produktem, jednym z najbogatszych źródeł wapnia i jeżeli odstawiamy mleko, lub nie możemy go spożywać, to trzeba znaleźć inne źródło wapnia. W Polsce niestety mamy bardzo duży problem z wypełnieniem tego składnika - mówi. 

wapń 

Czytaj również: 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Maciej Kurzajewski

Gość: dr Jolanta Flejszar-Olszewska (doktor nauk chemicznych, dietetyk, specjalista leczenia dietetycznego i profilaktyki chorób cywilizacyjnych)

Data emisji: 17.01.2023

Godzina emisji: 9.37

ans

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.