Deski do krojenia. Trzeba mieć ich kilka!

Data publikacji: 25.04.2023 13:00
Ostatnia aktualizacja: 25.04.2023 13:50
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nie należy kroić na tej samej desce warzyw i mięsa
Nie należy kroić na tej samej desce warzyw i mięsa, Autor - Shutterstock/Artit Wongpradu
W lokalach gastronomicznych jest obowiązek posiadania kilku desek do krojenia. - Deska z kolorem czerwonym zarezerwowana jest do krojenia mięsa czerwonego, z żółtym - do drobiu, zielona jest do warzyw, biała - do pieczywa i nabiału, niebieska z kolei do ryb. Jest jeszcze kolor brązowy zarezerwowany dla wędlin, dla wyrobów przetworzonych - wyjaśnia dr Jolanta Flejszar-Olszewska.

Zaleceń tych należy bezwzględnie przestrzegać, jest to kontrolowane przez sanepid.

Wszystko po to, żeby zminimalizować ryzyko zarażenia bakteriami chorobotwórczymi. - Tutaj jest zagrożenie tzw. zakażenia krzyżowego, Czyli z deski, na której kroimy mięso, możemy przenieść określone szczepy bakterii na ręce, na blaty kuchenne czy nasze przyrządy kuchenne, naczynia, to, co jest w zasięgu przygotowywania danego posiłku - tłumaczy nasz gość.

Od deski drewnianej do kamiennej

Dr Jolanta Flejszar-Olszewska zauważa, że różne deski w różny sposób chłoną ewentualne bakterie. Te, które ich nie chłoną, mogą być używane do różnych produktów - oczywiście po dokładnym umyciu.

- Deski szklane, ceramiczne kamienne mają bardzo fajną powierzchnię, do której nie wnikają bakterie, natomiast wiemy, że też mają swoje ciemne strony. Deska kamienna jest ciężka, trudno ją też wstawić do zmywarki. Deski szklane i ceramiczne fantastycznie się czyszczą poprzez wstawienie do zmywarki, natomiast mają swoje minusy, są delikatne, każde uderzenie może spowodować uszkodzenie tej deski, nawet zniszczenie - wyjaśnia.

Czytaj także:

Jak zabezpieczyć deskę?

Jak dodaje dr Jolanta Flejszar-Olszewska, najpowszechniejsze są deski drewniane, ale trzeba się z nimi odpowiednio obchodzić. - Deska drewniana musi być dobrze wysuszona. Oczywiście można ją zaimpregnować olejem jadalnym i wtedy zabezpieczamy ją przed pochłanianiem większej ilości wody. Powinniśmy przede wszystkim zadbać o to, żeby ta deska była zawsze wysuszona, czyli ustawmy ją tak, żeby wyschła - podsumowuje.

Odpowiednio zaimpregnowana i użytkowana drewniana deska do krojenia może nam służyć kilka lat.

POSŁUCHAJ

08:15

Deski do krojenia. Trzeba mieć ich kilka! (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: Jolanta Flejszar-Olszewska (dr nauk chemicznych, dietetyczka, specjalistka od chorób cywilizacyjnych)

Data emisji: 25.04.2023

Godzina emisji: 11.15

mgc

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.