Klaudia Wiśniewska przyznaje, że "dynia to bardzo ciekawe warzywo pod względem kulinarnym, jak i z punktu widzenia wartości odżywczej". - Mam nadzieję, że zachęcę słuchaczy do skorzystania z miąższu z dyni, jak również z produktów, które powstają z dyni, takich jak np. pestki czy olej z pestek - zauważa.
Co jednak, jeśli tak naprawdę nie czujemy smaku dyni? - Warto spróbować różnych metod i najlepiej dodać dynię do dania, które lubimy. Jeżeli lubimy leczo, to dodajmy kawałki dyni, żeby sprawdzić, jak to danie będzie nam smakowało. Jeśli jeszcze nie próbowaliśmy, to spróbujmy też na słodko - zachęca.
Jak okazuje się, w kuchni możemy korzystać z pomarańczowych, jak i z białych dyń. Na przykład miąższ dyni makaronowej przypomina po upieczeniu makaron i zdecydowanie warto wykorzystać go w naszej diecie. - Każda odmiana dyni nadaje się świetnie do upieczenia, a część nadaje się również do zupy - kontynuuje dietetyczka.
Dynia zawiera witaminę A i warto ją jeść ze skórką
Klaudia Wiśniewska podpowiada, że warto jeść dynię ze skórką. Powód? - W skórce mamy sporo witamin i składników mineralnych. Dlatego warto przygotowywać dynię ze skórką, najlepiej ją podzielić na części i upiec. To najbardziej wdzięczna forma, bo później w takiej formie możemy przygotować z dyni purée, które możemy wykorzystać do dań wytrawnych, jak i na słodko - mówi gość Jedynki.
Dynia zawiera również beta-karoten. - To związek, który jest prekursorem witaminy A. W dyni jest go zdecydowanie więcej niż w marchewce, szczególnie jeśli mamy do czynienia z bardzo pomarańczowymi dyniami. W żółtych czy zielonych jest go zdecydowanie mniej. Witamina A jest bardzo ważna w okresie jesienno-zimowym z tego względu, że wiąże się z odpowiednią odpornością - wyjaśnia.
Dynia hokkaido czy olbrzymia?
Klaudia Wiśniewska poleca dynię hokkaido. - Ma zwarty miąższ i jest dosyć wdzięczna w przygotowaniu z tego względu, że jest mniejsza niż np. dynia olbrzymia. Łatwiej ją przekroić, a później możemy ją wykorzystać do różnych dań i potraw - twierdzi.
Dietetyk zachęca też do przygotowywania dyni olbrzymiej. - Można ją upiec, a później dodawać do leczo, jakichś potrawek z mięsem czy warzywnych. Można również zmiksować miąższ dyni i przygotować z niego purée z dodatkiem miodu, kardamonu czy cynamonu. Będzie to wspaniały dodatek do owsianki i placków. Można też przygotować ciasto na bazie purée - zwraca uwagę.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Kuba Marcinowicz
Gość: Klaudia Wiśniewska (dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego)
Data emisji: 31.10.2023 r.
Godzina emisji: 11.15
DS