Jak pacjenci oceniają program "Dobry posiłek"?
Bartek Kaźmierczak, rzecznik prasowy Samodzielnego Szpitala Wojewódzkiego w Piotrkowie Trybunalskim, przyznaje, że dotychczas pacjenci często umieszczali w sieci zdjęcia szpitalnych posiłków. - Żywienie w szpitalu zwykłe było opatrzone negatywnym komentarzem - podkreśla. Dodaje, że piotrkowska placówka przystąpiła do pilotażowego programu "Dobry posiłek" i jak dotąd personel szpitala nie spotkał się z negatywnymi komentarzami w tej sprawie.
Jak zmieniły się posiłki w szpitalach?
Co ważne, zgodnie z umową na stronie internetowej szpitala można osobiście obejrzeć i ocenić posiłki serwowane chorym. - Pod okiem dietetyka firmy cateringowej i pod naszym okiem jadłospisy są tak modyfikowane, że warzywa są minimum w dwóch kolorach. Wiemy, że to jest bardzo ważne dla wchłaniania witamin i minerałów. Widać tę różnorodność - tłumaczy Agata Janiec, dietetyczka szpitala w Piotrkowie Trybunalskim.
W Bełchatowie posiłki nie są przywożone przez firmę cateringową, przygotowuje się je w szpitalnej kuchni. - Do tej pory jadłospisy również były układane prawidłowo. Mieliśmy odpowiednią porcję białek, tłuszczy i węglowodanów. Teraz jednak możemy pozwolić sobie na większą ilość warzyw i owoców, wprowadzona została również większa ilość soków i napojów fermentowanych - mówi dietetyczka, Natalia Kostrzewa.
YouTube/TVP3 Gorzów Wielkopolski
Do kiedy potrwa program "Dobry posiłek"?
Program "Dobry posiłek" daje pacjentom większą możliwość konsultacji z osobami odpowiedzialnymi za przygotowywanie jadłospisów. Ma również wpływ na zmianę nawyków żywieniowych. - Kiedy wyjdą ze szpitala mają większą wiedzę na temat tego, w jaki sposób powinni się prawidłowo odżywiać - wskazuje Agata Janiec. Program potrwa do końca czerwca 2024, ale możliwe jest jego wydłużenie.
Audycja: "Ekspres Jedynki"
Prowadziła: Karolina Rożej
Materiał: Monika Gosławska
Data emisji: 5.01.2024
Godzina emisji: 15.24
mg/kk