"Dobry posiłek". Jak wygląda pilotażowy program w polskich szpitalach?

Data publikacji: 05.01.2024 09:30
Ostatnia aktualizacja: 05.01.2024 10:03
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Program "Dobry posiłek" pozwala a większą różnorodność podczas przygotowywania szpitalnych posiłków
Program "Dobry posiłek" pozwala a większą różnorodność podczas przygotowywania szpitalnych posiłków, Autor - Kzenon/Shutterstock
"Dobry posiłek" to pilotażowy program uruchomiony jesienią ubiegłego roku przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Do programu przystąpiło wiele szpitali, a w praktyce oznacza on dodatkowe 25 złotych na wyżywienie jednego pacjenta. Co znalazło się na szpitalnych talerzach?
  • "Dobry posiłek" to pilotażowy program uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Rozpoczął się jesienią ubiegłego roku i potrwa do końca czerwca roku 2024. Możliwe jest jego wydłużenie.
  • Wzrosła kwota na wyżywienie jednego pacjenta, a posiłki są bardziej różnorodne. 
  • W ramach umowy, szpitale które przystąpiły do programu zamieszczają zdjęcia posiłków w sieci. 

Jak pacjenci oceniają program "Dobry posiłek"?

Bartek Kaźmierczak, rzecznik prasowy Samodzielnego Szpitala Wojewódzkiego w Piotrkowie Trybunalskim, przyznaje, że dotychczas pacjenci często umieszczali w sieci zdjęcia szpitalnych posiłków. - Żywienie w szpitalu zwykłe było opatrzone negatywnym komentarzem - podkreśla. Dodaje, że piotrkowska placówka przystąpiła do pilotażowego programu "Dobry posiłek" i jak dotąd personel szpitala nie spotkał się z negatywnymi komentarzami w tej sprawie. 


POSŁUCHAJ

04:08

"Dobry posiłek". Jak wygląda pilotażowy program w polskich szpitalach? (Ekspres Jedynki/Jedynka)

 

Jak zmieniły się posiłki w szpitalach?

Co ważne, zgodnie z umową na stronie internetowej szpitala można osobiście obejrzeć i ocenić posiłki serwowane chorym. - Pod okiem dietetyka firmy cateringowej i pod naszym okiem jadłospisy są tak modyfikowane, że warzywa są minimum w dwóch kolorach. Wiemy, że to jest bardzo ważne dla wchłaniania witamin i minerałów. Widać tę różnorodność - tłumaczy Agata Janiec, dietetyczka szpitala w Piotrkowie Trybunalskim. 

W Bełchatowie posiłki nie są przywożone przez firmę cateringową, przygotowuje się je w szpitalnej kuchni. - Do tej pory jadłospisy również były układane prawidłowo. Mieliśmy odpowiednią porcję białek, tłuszczy i węglowodanów. Teraz jednak możemy pozwolić sobie na większą ilość warzyw i owoców, wprowadzona została również większa ilość soków i napojów fermentowanych - mówi dietetyczka, Natalia Kostrzewa.

YouTube/TVP3 Gorzów Wielkopolski

Do kiedy potrwa program "Dobry posiłek"?

Program "Dobry posiłek" daje pacjentom większą możliwość konsultacji z osobami odpowiedzialnymi za przygotowywanie jadłospisów. Ma również wpływ na zmianę nawyków żywieniowych. - Kiedy wyjdą ze szpitala mają większą wiedzę na temat tego, w jaki sposób powinni się prawidłowo odżywiać - wskazuje Agata Janiec. Program potrwa do końca czerwca 2024, ale możliwe jest jego wydłużenie. 

Prowadziła: Karolina Rożej

Materiał: Monika Gosławska

Data emisji: 5.01.2024

Godzina emisji: 15.24

mg/kk

Cztery pory roku
Cztery pory roku
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.