Jaka powinna być idealna jagodzianka?
Jak podkreśla szef kuchni Damian Kordas, dobra jagodzianka jest obficie wypełniona nadzieniem. - Jagodzianka powinna mieć jak najmniej ciasta, czyli otoczki jagód, a jak najwięcej nadzienia. Wtedy faktycznie jest taka na bogato, taka, jaką ja uwielbiam - przyznaje.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze jagodzianki w sklepie czy cukierni? - Jeżeli jest to zamknięta jagodzianka, czyli jagody są w środku, to tak naprawdę kupujemy kota w worku, bo nie wiemy, ile tych jagód tam jest. Oczywiście możemy ocenić taką jagodziankę z zewnątrz, czy jest ładnie zarumieniona, czy dużo jest kruszonki, bo to też ma znaczenie - podkreśla ekspert. - W przypadku gdy mamy otwartą jagodziankę, to szukamy tej, w której jest najwięcej jagód, bo to jest właśnie w jagodziankach najlepsze - dodaje.
Przepis na smakowite jagodzianki:
Na antenie Jedynki Damian Kordas zdradza słuchaczom swój przepis na jagodzianki. - Na początku potrzebujemy zrobić zaczyn drożdżowy, czyli:
- Drożdże należy rozgnieść widelcem razem z cukrem, wtedy one z postaci stałej zmieniają się w postać płynną, dodajemy resztę składników, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut - instruuje gość audycji.
Po tym czasie robimy całe ciasto, do którego potrzebne są następujące składniki:
- Z tego wszystkiego robimy ciasto, zagniatamy razem z naszym wcześniejszym zaczynem. Akurat w cieście drożdżowym potrzeba cierpliwości, bo co chwila musimy odstawiać w ciepłe miejsce, i teraz też odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. jedną godzinę lub półtorej. Po tym czasie gotowe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi, w które następnie wkładamy jagody. One muszą być wymieszane wraz ze skrobią ziemniaczaną i cukrem - tłumaczy.
Jagodzianki wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Nowa audycja w Jedynce
"Letnisko" to nowa propozycja Programu 1 Polskiego Radia na lato. Gospodarzami programu są Ula Kaczyńska i Maciej Piotrowski. Emisja od poniedziałku do piątku od godz. 13.00 do 15.00 na antenie radiowej Jedynki.
- "Letnisko" to inny, nowy sposób na lato z Jedynką. Z dobrą muzyką, wywiadami, rozmowami o kulturze, podróżach, kulinariach. Letnisko to wakacje dla każdego słuchacza ciekawego świata i zainteresowanego kulturą - mówi dyrektorka-redaktorka naczelna Programu 1 Polskiego Radia Paulina Stolarek-Marat.
Zobacz także:
Tytuł audycji: Muzyczna Jedynka
Prowadzili: Ula Kaczyńska i Maciej Piotrowski
Gość: Damian Kordas (szef kuchni)
Data emisji: 2.07.2024 r.
Godzina emisji: 13.20
ans/kormp/wmkor
Jakie jagodzianki smakują najbardziej? Swój przepis zdradza szef kuchni Damian Kordas - Jedynka - polskieradio.pl