Jakie jagodzianki smakują najbardziej? Swój przepis zdradza szef kuchni Damian Kordas

Data publikacji: 02.07.2024 17:13
Ostatnia aktualizacja: 03.07.2024 07:52
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Ula Kaczyńska, Damian Kordas i Maciej Piotrowski w studiu Jedynki
Ula Kaczyńska, Damian Kordas i Maciej Piotrowski w studiu Jedynki, Autor - dd
W całej Polsce obchodzone jest już - zarówno przez cukierników, jak i smakoszy - święto jagodzianki. Z tej okazji w studiu Jedynki pojawił się Damian Kordas, który zdradził naszym słuchaczom przepis na smakowite jagodzianki. 
  • "Letnisko" to nowa audycja radiowej Jedynki, którą prowadzą Ula Kaczyńska i Maciej Piotrowski.
  • W dzisiejszym wydaniu audycji szef kuchni Damian Kordas zdradził swój przepis na jagodzianki. 

Jaka powinna być idealna jagodzianka? 

Jak podkreśla szef kuchni Damian Kordas, dobra jagodzianka jest obficie wypełniona nadzieniem. - Jagodzianka powinna mieć jak najmniej ciasta, czyli otoczki jagód, a jak najwięcej nadzienia. Wtedy faktycznie jest taka na bogato, taka, jaką ja uwielbiam - przyznaje. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze jagodzianki w sklepie czy cukierni? - Jeżeli jest to zamknięta jagodzianka, czyli jagody są w środku, to tak naprawdę kupujemy kota w worku, bo nie wiemy, ile tych jagód tam jest. Oczywiście możemy ocenić taką jagodziankę z zewnątrz, czy jest ładnie zarumieniona, czy dużo jest kruszonki, bo to też ma znaczenie - podkreśla ekspert. - W przypadku gdy mamy otwartą jagodziankę, to szukamy tej, w której jest najwięcej jagód, bo to jest właśnie w jagodziankach najlepsze - dodaje. 

Przepis na smakowite jagodzianki: 

Na antenie Jedynki Damian Kordas zdradza słuchaczom swój przepis na jagodzianki. - Na początku potrzebujemy zrobić zaczyn drożdżowy, czyli: 

  • 25 gramów świeżych drożdży, 
  • łyżka cukru, 
  • łyżka mąki, 
  • 50 ml ciepłego mleka, 
  • szczypta soli. 

- Drożdże należy rozgnieść widelcem razem z cukrem, wtedy one z postaci stałej zmieniają się w postać płynną, dodajemy resztę składników, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut - instruuje gość audycji. 

Po tym czasie robimy całe ciasto, do którego potrzebne są następujące składniki: 

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 150 ml ciepłego mleka.

- Z tego wszystkiego robimy ciasto, zagniatamy razem z naszym wcześniejszym zaczynem. Akurat w cieście drożdżowym potrzeba cierpliwości, bo co chwila musimy odstawiać w ciepłe miejsce, i teraz też odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. jedną godzinę lub półtorej. Po tym czasie gotowe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi, w które następnie wkładamy jagody. One muszą być wymieszane wraz ze skrobią ziemniaczaną i cukrem - tłumaczy. 

Jagodzianki wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 

POSŁUCHAJ

15:50

Jakie jagodzianki smakują najbardziej? Swój przepis zdradza Damian Kordas, szef kuchni (Letnisko/Jedynka)

 

Nowa audycja w Jedynce

"Letnisko" to nowa propozycja Programu 1 Polskiego Radia na lato. Gospodarzami programu są Ula Kaczyńska i Maciej Piotrowski. Emisja od poniedziałku do piątku od godz. 13.00 do 15.00 na antenie radiowej Jedynki.

- "Letnisko" to inny, nowy sposób na lato z Jedynką. Z dobrą muzyką, wywiadami, rozmowami o kulturze, podróżach, kulinariach. Letnisko to wakacje dla każdego słuchacza ciekawego świata i zainteresowanego kulturą - mówi dyrektorka-redaktorka naczelna Programu 1 Polskiego Radia Paulina Stolarek-Marat.

Zobacz także:

Tytuł audycji: Muzyczna Jedynka

Gość: Damian Kordas (szef kuchni) 

Data emisji: 2.07.2024 r.

Godzina emisji: 13.20

ans/kormp/wmkor

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.