Czy to prawda, że w Warszawie jest coraz mniej kasztanowców? - W miastach nie sadzi się już tak dużo kasztanowców, ponieważ są to dość wysokie drzewa. Szczególnie nasz gatunek europejski, kasztanowiec biały, nie dość, że dorasta do 40 metrów, to również ma bardzo rozłożystą koronę, natomiast jego konary są dość łamliwe - mówi dr hab. Agata Jędrzejuk.
- Z tego względu trochę ogranicza się sadzenie tych drzew w przestrzeniach miejskich, niemniej jednak w parkach możemy jeszcze spotkać stare, duże okazy - dodaje.
Jan III Sobieski sprowadził kasztanowce do Polski
Kasztanowiec biały, który jest dość często spotykany w naszym kraju, występuje naturalnie na Bałkanach. Do Polski został ściągnięty w XVII wieku przez króla Jana III Sobieskiego. - To było tak dawno, że można powiedzieć, że jest to w zasadzie prawie nasz rodzimy gatunek - przyznaje dr hab. Agata Jędrzejuk.
- W związku z tym, że jest gatunkiem europejskim, nie mamy tutaj problemu z jego inwazyjnością - kontynuuje ekspertka.
Nowe gatunki kasztanowca
W naszym kraju pojawiają się również nowe gatunki kasztanowca. Jak przyznaje dr hab. Agata Jędrzejuk, dobrze, że tak się dzieje. - Nie są to gatunki inwazyjne, czyli nie rozprzestrzeniają się w sposób niekontrolowany. Są to gatunki, które naturalnie rosną w Stanach Zjednoczonych i jest to np. kasztanowiec żółty, czerwony, krwisty czy gładki. One nie kwitną na biało, tylko na żółto albo czerwono - mówi.
- Ich owoce możemy rozróżnić po kasztanach. Chociażby dlatego, że ta okrywa w przypadku np. kasztanowca żółtego, krwistego czy gładkiego nie ma kolców - dodaje.
Jeśli w naszym ogrodzie zdecydujemy się posadzić kasztanowiec, to lepiej biały czy jednak któryś z nowych gatunków? - Powiedziałabym, że bardziej z tych obcych, tj. żółty czy gładki. Z tego względu, że są one niższe i tym samym mamy mniejsze ryzyko przy bardzo silnych wiatrach wyłamania się tego drzewa bądź wyłamywania się konarów bocznych, co niestety zdarza się w przypadku kasztanowca białego - tłumaczy dr hab. Agata Jędrzejuk.
Kasztany - do czego są przydatne?
Kasztanowce są przydatne m.in. dla wiewiórek i drobnych gryzoni. - Kasztany są interesujące również dla ludzi. Możemy spożywać nie tylko kasztany jadalne, ale również kasztany pieczone - twierdzi dr hab. Agata Jędrzejuk.
- Kasztany są wykorzystywane również w kosmetyce, chociażby z gatunku aesculus hippocastanum. Zawierają one substancje, które uszczelniają nam naczynia krwionośne. Są dobre dla osób, które mają problemy np. z żylakami. Stosowane są w formie maści i żelu - zauważa.
Zobacz także:
Audycja: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Gość: dr hab. Agata Jędrzejuk (Katedra Ochrony Środowiska i Dendrologii SGGW)
Data emisji: 3.10.2024
Godziny emisji: 10.14
DS