Solony dorsz, ośmiornica i Dzieciątko. Jak Boże Narodzenie obchodzą Portugalczycy?

Data publikacji: 19.12.2024 16:25
Ostatnia aktualizacja: 19.12.2024 16:26
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Bolo do Rei to bożonarodzeniowy deser w Portugalii.
Bolo do Rei to bożonarodzeniowy deser w Portugalii., Autor - homydesign/Shutterstock
W Święta Bożego Narodzenia z pewnym wzruszeniem powracamy do polskich tradycji. Przy tej okazji warto jednak również przyjrzeć się zwyczajom panującym w innych krajach. - W Portugalii cała rodzina gromadzi się przy stole. I na tym podobieństwa się kończą - zwraca uwagę Nuno Bernardes.

Co Portugalczycy jedzą w święta Bożego Narodzenia?

Pierwszą różnicą jest ilość przygotowywanych potraw. W Polsce wciąż popularne jest przygotowywanie dwunastu wigilijnych dań. - Najbardziej zaskoczył mnie karp. 90 proc. Polaków, których znam nie lubi tej ryby, a jest ona obecna na stole zawsze. Próbowałem raz. Nie jest to moja ulubiona ryba, ale toleruję ten smak - podkreśla Nuno Bernardes. Dodaje, że na portugalskim stole pojawia się gotowany dorsz z ziemniakami i takimi warzywami jak kapusta, marchewka i ciecierzyca. 

Jeszcze inaczej sytuacja wygląda na północy Portugalii. Tam króluje ośmiornica. - Mieszkańcy tego regionu zawsze byli silnie związani z Galicją w Hiszpanii. A Galicja jest najważniejszą światową strefą połowu ośmiornic - tłumaczy rozmówca Agnieszki Kunikowskiej. Na świątecznych stołach pojawiają się również wyrafinowane alkohole i desery. - To na przykład Bolo-Rei. Przypomina keks, a różni się kształtem. To ciasto jest okrągłe. Dużo tam owoców, migdałów, orzechów - wskazuje gość Jedynki. 


POSŁUCHAJ

09:03

Solony dorsz, ośmiornica i Dzieciątko. Jak Boże Narodzenie obchodzą Portugalczycy? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Kto przynosi prezenty pod choinkę?

W portugalskiej tradycji prezenty przynosiło Dzieciątko. - Kiedy byłem mały, przygotowywało się buty. Umieszczało się je pod choinką bo tam zostawiane były prezenty. Otwierało się je dopiero rano, 25 grudnia - zdradza Nuno Bernardes. W kolejnych latach postać świętego Mikołaja zaczęła być obecna w kulturze, ale nie przekonała rozmówcy Agnieszki Kunikowskiej. - Mieszkałem w bloku i nie miałem komina - podsumowuje. 

Prowadziła: Agnieszka Kunikowska

Gość: Tomasz Prange-Barczyński (dziennikarz, krytyk i konsultant winiarski, znawca kuchni)

Data emisji: 19.12.2024

Godziny emisji: 10.40

Nowy wspaniały świat
Nowy wspaniały świat
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.