Za badaniami stoją naukowcy z Instytutu Badań Morza Bałtyckiego im. Leibniza w Warnemünde. W ramach projektu PHYTOARK, którego celem jest lepsze zrozumienie przyszłości Morza Bałtyckiego za pomocą badań jego przeszłości, uczeni wydobyli z głębokości około 240 metrów formy przetrwalnikowe okrzemek, które osiadły na dnie Bałtyku około 7000 lat temu. W laboratorium naukowcom udało się ożywić glony i przywrócić im pełną sprawność.
Gościem audycji była dr hab. Katarzyna Piwosz z Morskiego Instytutu Rybackiego, polska badaczka okrzemków i ich ambasadorka.
Poza tym w audycji:
- 3 kwietnia minęło 100 lat od odkrycia komety C/1925 G1 (Orkisz), która została oficjalnie uznana za pierwszą kometę odkrytą przez Polaka. Na niebie wypatrzył ją krakowski astronom, Lucjan Orkisz – wówczas pracownik Uniwersytetu Jagiellońskiego. Gość: Zasław Adamaszek z Narodowego Muzeum Techniki.
- Od rozpasanej konsumpcji aż do przedłużających się ponad miarę postów, od trzydniowych uczt na złotej zastawie do spleśniałego chleba. Tak jadano za czasów Bolesława Chrobrego. Kuchnia wiele nam mówi o historii. Gość: prof. Jarosław Dumanowski, historyk z UMK w Toruniu, współautor programu "Historia kuchni polskiej" w TVP Historia.
Czytaj także:
Na audycję "Eureka" we wtorek (8.04) o godz. 19.30 zaprosiła Anna Stempniak.
700-letnie glony z dna Bałtyku, 100 lat od odkrycia komety Orkisz i kuchnia czasów Bolesława Chrobrego. Zaprasza Anna Stempniak - Jedynka - polskieradio.pl