Czy można wytwarzać zdrową żywność w sposób bezpieczny dla środowiska i jednocześnie opłacalny dla rolnika? Tak! Taką szansę dają kompozycje pożytecznych mikroorganizmów, takich jak bakterie kwasu mlekowego, drożdże czy inne mikroorganizmy powszechnie występujące w przyrodzie. Ich stosowanie polega na zasiedlaniu środowiska pożyteczną mikroflorą w ten sposób, aby zajęła miejsce tej chorobowej.
W audycji ponadto:
- Serwis informacyjny.
- Najmniejsza na Mazowszu Lokalna Grupa Działania Gminy Nadpiliczne - sukcesy i plany na przyszłość.
- Zmniejsza się liczba gospodarstw rolnych, wielu rolników nie korzysta z dopłat bezpośrednich - takie są wstępne wyniki spisu rolnego.
- Unijne pieniądze pozwalają rozwinąć skrzydła wielu małym społecznościom, ale z drugiej strony - coraz trudniej je zdobyć.
- KRUS: letnie turnusy rehabilitacyjne dla dzieci rolników.
- ARMiR: rodzina Rydzewskich z Konieck-Rostroszewa w gminie Szczuczyn postawiła na rozwój gospodarstwa i niedawno została laureatem Podlaskiej AgroLigi 2011.
Prowadząca: Elżbieta Mamos.
Mikroorganizmy przyjazne rolnikowi - Jedynka - polskieradio.pl