Matoke – to jedzenie, które pomaga dobrze myśleć

Data publikacji: 04.12.2012 17:39
Ostatnia aktualizacja: 05.12.2012 08:29
, Autor - fot. Julia Prus

POSŁUCHAJ

Julia Prus o tym, co najchętniej jedzą Ugandyjczycy

Tak przynajmniej twierdzą mieszkańcy Ugandy. Ich kulinarne upodobania sprawdzała specjalna wysłanniczka Polskiego Radia Julia Prus.

Mniejsze i większe miejscowości w Ugandzie to setki małych barów, restauracji i straganów z jedzeniem. Można kupić szaszłyki z kurczaka lub koziny, smażona tilapię, czy czapati, czyli coś podobnego do grubszych naleśników.

Ale tak naprawdę – jak mówią Ugandyjczycy – to bez matoke nie ma życia. - Jest dobre, ma dużo protein, pomaga w myśleniu – zachwala potrawę z zielonych bananów jeden z Ugandyjczyków.

W czym tkwi tajemnica  matoke i jak wyglądają najlepsze, ugandyjskie restauracje? O tym wszystkim można posłuchać w relacji Julii Prus. Zapraszamy.

 

''

Tu jest muzyka
Tu jest muzyka
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.