Co zatem wybrać: pergamin, torebki plastikowe, folię aluminiową czy też pojemniki szklane?
- Stare pojemniki plastikowe zawierały bisfenol A, który wchodził w reakcję z żywnością. Jego przeniknięcie do organizmu sprzyja otyłości, chorobom nowotworowym, wpływa także na płodność mężczyzn. Obecnie wiele opakowań już go nie posiada. Informuje o tym napis "wolne od BPA" zamieszczony na pudełku – mówi Justyna Marszałkowska, dietetyk z centrum Prolinea. - Najlepszym tworzywem do przechowywania żywności jest szkło, bo nie wchodzi z reakcję z żywnością ani zimną, ani gorącą, ani zasadową, ani kwaśną. Ma jednak swoje wady, jest ciężkie, więc trudno w szklanym pojemniku zabrać sałatkę do pracy. Tłucze się – wylicza gość "Czterech pór roku".
Nie bez znaczenia dla trwałości kupionej na kilkudniowe święta żywności jest także to, gdzie położymy ją w lodówce. Gdzie najlepiej trzymać karpia czy przyszykowane sałatki? Dlaczego sposób podgrzewania potraw jest tak istotny? Które z opakowań sprzyja odkładaniu się aluminium w mózgu? Jak zapewnić świeżość wędlinie i pieczywu? Dowiesz się słuchając audycji.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzą: Karolina Rożej
Gość: Justyna Marszałkowska (dietetyk z centrum dietetycznego Prolinea)
Data emisji: 23.10.2015
Godzina emisji: 9.20
gs/asz
Nie marnuj żywności w Święta! - Jedynka - polskieradio.pl