Złocisty, lejący się napój jest dobry na osłodę do herbaty, a jednocześnie wpływa na poprawę naszego stanu zdrowia. Każdy z nas może pomagać pszczołom w produkcji tak bardzo lubianego miodu, stosując się do kilku prostych zasad. - Najważniejsze, to nie truć tych pożytecznych owadów i uważać ze środkami ochrony roślin. Czasami nie zdajemy sobie sprawy, a nawet na ogródkach działkowych w czasie kwitnienia stosujemy opryski, które można wykorzystać wieczorem po locie pszczół, by nie truć nektaru - uczula pszczelarz, Waldemar Kudła.
70 procent roślin, które spożywamy to efekt pracy pszczół, więc tym bardziej warto przykładać wagę do dbałości o dobro tych owadów. Wartość ich pracy, jak podkreśla prezes Polskiego Stowarzyszenia Pszczelarskiego, jest wyceniana na pięć miliardów polskich złotych nie licząc miodu, pyłku czy jadu pszczelego.
O tym, w jakiej postaci najlepiej spożywać miód i w jaki sposób możemy się przyczynić do większej produkcji tej cennej substancji mówimy więcej w nagraniu audycji. Czy jest wskazany przy cukrzycy? Zapraszamy do słuchania.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Jolanta Fajkowska
Goście: Waldemar Kudła (pszczelarz, prezes Polskiego Stowarzyszenia Pszczelarskiego), Justyna Marszałkowska (dietetyk)
Data emisji: 6.06.2017
Godzina emisji: 9.20
sm/zi
Dlaczego potrzebne nam są pszczoły i jak o nie dbać? - Jedynka - polskieradio.pl