Kuchnia polska ma smak słony i ziołowy, a typowe polskie przyprawy to czosnek, pieprz, chrzan, pietruszka, majeranek i koperek – pokazują wyniki badania "Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?" przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Choć za najbardziej polską potrawę uważamy bigos, to jednak nie smak kwaśny, ale słony kojarzy się z polskimi potrawami. - Ankietowani prawdopodobnie brali pod uwagę tradycyjny podział na tzw. dania słodkie, dania słone. Tak naprawdę chodzi jednak o to, że nasza kuchnia jest bardziej oparta na wytrawnych potrawach albo Polacy potrawy przesalają - mówiła Małgorzata Minta.
Ponieważ badania nie obejmowały pytania dotyczącego typowego polskiego śniadania, dziennikarze Jedynki Monika Tarka i Robert Kilen przeprowadzili na ten temat ankietę na facebookowej stronie Programu 1 Polskiego Radia. 69 proc. słuchaczy zagłosowało na jejecznicę, a 31 proc na kanapki (dane z godz. 7.00).
Czy jesteśmy kulinarnymi patriotami i czym Polacy poczęstowaliby gościa z zagranicy dowiecie się słuchając fragmentu audycji.
Tytuł audycji: Podwójne espresso
Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)
Data emisji: 9.05.2018
Godzina emisji: 5.40
mt/abi
Bigos wygrywa ze schabowym, czyli jak Polacy postrzegają kuchnię polską - Jedynka - polskieradio.pl