Rozmówczyni Romana Czejarka zwraca uwagę, że nadwaga to tak zwana przedotyłość, czyli stan przedotyłościowy. - A otyłość to nie jest puszystość i nowa normalność, tylko choroba - podkreśla.
FilmImage/Ministerstwo Zdrowia
BMI
Narzędziem, które pozwala określić, czy nasza waga jest prawidłowa, jest m.in. tzw. indeks masy ciała (BMI). Obliczany jest przez porównanie wzrostu z masą ciała.
- Prawidłowe BMI jest między 19 a 25. Między 25 a 30 to już jest nadwaga, czyli czerwone światełko ostrzegawcze. Powyżej 30 już zaczyna się otyłość - wyjaśnia Marta Pawłowska.
- Skalę otyłości w Polsce niech odda fakt, że otyłość olbrzymia - czyli powyżej 40 BMI - która jeszcze 15-20 lat temu w ogóle nie występowała w Polsce, teraz występuje u coraz większej liczby osób - zaznacza. - Otyłość olbrzymia nie tylko zagraża zdrowiu, ale także życiu - dodaje.
Czytaj też:
Marta Pawłowska zwraca także uwagę, że 70 procent naszych nawyków żywieniowych w życiu dorosłym ma silne korzenie w dzieciństwie.
Talerz zdrowego żywienia
W ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował nowe "Zalecenia zdrowego żywienia".
Zalecenia zdrowego żywienia w sposób prosty i przejrzysty zilustrowano graficznie w postaci talerza pełnego różnorodnych produktów, który symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie.
Dodatkowo wokół talerza znajdują się kategorie zaleceń "Jedz mniej", "Jedz więcej" oraz "Zamieniaj", w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów.
W grafice pojawia się również element aktywności fizycznej i potrzeby utrzymania masy ciała w normie.
Audycja została zrealizowana we współpracy z Ministerstwem Zdrowia w ramach kampanii społecznej "Planuję długie życie" Narodowej Strategii Onkologicznej na lata 2020-2030.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Marta Pawłowska (Biuro Profilaktyki Zdrowotnej NFZ)
Data emisji: 29.12.2020
Godzina emisji: 9.22
Jedynka/ncez.pl/kh
Polacy coraz bardziej otyli. "To nie nowa normalność, to choroba" - Jedynka - polskieradio.pl