Choć podczas zakupów odruchowo poszukujemy warzyw i owoców idealnych pod względem kształtu czy barwy, nie zawsze taki wybór jest najwłaściwszy. Przykładem mogą być lśniące jabłka. - Konsumenci lubią dorodne, ładnie wyglądające owoce, więc producenci, wiedząc o tym, podejmują wszelkie działania, by te oczekiwania spełnić - mówi technolog żywności i chemik, Jolanta Olszewska-Flejszar.
Woskowanie: powszechna praktyka
Gość audycji tłumaczy, że świecąca i śliska skórka jest efektem stosowania nowoczesnych metod przechowywania, opartych na różnego rodzaju woskach. Nie stanowią one jednak zagrożenia dla naszego zdrowia. - Są to preparaty naturalnego pochodzenia, najczęściej oleje roślinne bądź woski pszczele - przekonuje Jolanta Olszewska-Flejszar. Zabiegi te, stosowane są m.in. po to, by jabłka nie straciły w transporcie zbyt dużej ilości wody.
Warzywa i owoce mogą być woskowane kilkukrotnie, ilość substancji rośnie wraz z czasem przechowywania. - Pod koniec zimy jabłka rzeczywiście praktycznie się kleją do naszych dłoni - przyznaje gość "Czterech pór roku". Najlepszą metodą pozbycia się wosku jest mycie warzyw i owoców pod ciepłą lub gorącą wodą poprzez ich pocieranie. - Specjaliści w zakresie bezpieczeństwa wypowiedzieli się, że nie jest dozwolone mycie warzyw i owoców w detergentach - dodaje.
Zobacz też:
Pestycydy - realne zagrożenie
Większym zagrożeniem są, używane na etapie wegetacji, pestycydy. - Tu zaczyna się proces, którego celem ma być zwiększenie walorów estetycznych, ale również utrzymanie dobrych wartości odżywczych w procesie przechowywania - wylicza Jolanta Olszewska-Flejszar. Przykładem mogą być pomarańcze, których skórka zawiera pozostałości substancji mających hamować rozwój pleśni. - Jeśli dobrze tej skórki nie umyjemy, spożywanie pomarańczy stwarza zagrożenie - wyjaśnia gość audycji.
Dodaje jednocześnie, że nie wystarczy samo opłukanie, pomarańcze warto wyszorować szczoteczką. Metoda ta dotyczy również innych owoców i warzyw z twardą skórką. Można również wyparzyć je we wrzątku - Ostatecznie możemy zastosować roztwór wody i octu w proporcjach: pół szklanki octu i dwie szklanki wody, w przypadku mycia sałat i innych warzyw liściastych - radzi Jolanta Olszewska-Flejszar. Należy jednak pamiętać, by przed przygotowywaniem warzyw i owoców dokładnie umyć dłonie.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: Jolanta Olszewska-Flejszar (technolog żywności i chemik)
Data emisji: 21.10.2021
Godzina emisji: 9.35
mg
Warzywa i owoce z supermarketu. O czym warto pamiętać? - Jedynka - polskieradio.pl