Największym powodzeniem wśród kwiatów kupowanych na Dzień Matki cieszą się dziś róże. Co zrobić, żeby jak najdłużej stały one w wazonie? Kiedyś do wody dosypywało się cukru… A dziś? – W kwiaciarniach powinniśmy znaleźć specjalny proszek z substancją, która spowoduje, że kwiaty będą dłużej świeże i atrakcyjne – mówi Witold Skrzydlewski, kwiaciarz i florysta. – Liście kwiatów nie powinny być zanurzone w wodzie, bo gniją, wytwarzają się bakterie i z tego powodu kwiaty szybko marnieją – wyjaśnia rozmówca radiowej Jedynki. By kwiaty jak najdłużej zachowały piękny wygląd, zaraz po przyniesieniu ich do domu zetnijmy łodygę po skosie nożem lub nożykiem. Nie używajmy do tego celu nożyczek ani sekatora. – Sekator zgniata tkanki i roślina z trudem nabiera wodę – tłumaczy gość Programu 1 Polskiego Radia.
Czytaj także:
Kwiaty wolą chłodne miejsca
Zerwanych tulipanów i żonkili po przyniesieniu do domu nie powinniśmy przez pierwszą noc trzymać w jednym wazonie. Nie trzymajmy ściętych goździków w piwnicy z ziemniakami czy jabłkami, ponieważ może im to zaszkodzić. Lepiej przechować je w domu lub na balkonie, w chłodnym miejscu. Kwiaty preferują temperaturę poniżej 20 st. Celsjusza. Nie powinniśmy kłaść ich na przykład na podszybiu w samochodzie, gdzie może zaszkodzić im słońce. Jeśli chcemy wręczyć kwiaty w doniczkach, kupmy miniaturowe goździki, które można później wysadzić na działce. Doskonały będzie też storczyk falenopsis czy miniaturowe róże.
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Gość: Witold Skrzydlewski, kwiaciarz i florysta
Data emisji: 25.05.2022
Godzina emisji: 9.37
djr
Kwiaty cięte i doniczkowe – jak o nie zadbać po przyniesieniu do domu? - Jedynka - polskieradio.pl