Truskawki uprawiane są i spożywane na całym świecie. Ich owoce są powszechnie cenione za charakterystyczny aromat oraz soczysty i słodki miąższ. Spożywane są w dużych ilościach, zarówno jako świeże, jak i w formach przetworzonych, takich jak dżemy, soki, lody, koktajle i czekoladki. Mają witaminy B, C, A+E, magnez, wapń, fosfor, błonnik i tylko 32,5 kalorii w 100 gramach. - Truskawki polskie są smaczniejsze dla nas, ponieważ mogą dojrzeć na krzaku - mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny. - Mają też szansę dojrzewać na słońcu, mogą wygenerować większą ilość składników odżywczych - dodaje ekspert.
Odpowiednie proporcje owoców i warzyw
Mają także niewielki indeks glikemiczny. - Zawierają całą masę wody i całą masę prozdrowotnych rzeczy - mówi gość radiowej Jedynki. - We wszystkim jednak trzeba zachować umiar. Jeżeli chodzi o spożycie owoców i warzyw, powinniśmy mieć proporcję trzy czwarte (warzywa) do jednej czwartej (owoce). Jeżeli po sezonie jesienno-zimowym zjemy kilogram truskawek, to może to być zgubne dla naszego przewodu pokarmowego - dodaje ekspert.
Jak przechowywać truskawki
Truskawka to roślina raczej młoda. Została wyhodowana w Bretanii we Francji w latach 50. XVIII wieku poprzez skrzyżowanie roślin Fragaria virginiana z Ameryki Północnej i Fragaria chiloensis, którą w 1714 r. sprowadził z Chile Amédée-François Frézier. Wcześniej konsumowano przede wszystkim truskawkę leśną (Fragaria vesca), która była pierwszym gatunkiem truskawki uprawianym na początku XVII wieku. Jak przechowywać truskawki? - Przechowywane w temperaturze pokojowej będą więdnąć ze względu na to, że jest to owoc o dużej zawartości wody. Warto je przechowywać w lodówce, poza woreczkiem, na najniższych półkach. Nie myjemy truskawek przed włożeniem do lodówki - zaznacza gość Programu 1 Polskiego Radia.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery Pory Roku
Prowadziła: Joanna Racewicz
Gość: Magdalena Kartasińska (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 10.06.2022
Godzina emisji: 9.20
djr
Ekspert: "Truskawki polskie są dla nas smaczniejsze" - Jedynka - polskieradio.pl