Warto jeść grzyby?
Panuje przekonanie, że grzyby są ciężkostrawne i nie mają cennych walorów odżywczych dla naszego organizmu. - W grzybach znajduje się znacząca ilość białek, łatwo przyswajalnych. Można tę przyswajalność porównać do białka kefiru, ale oprócz tego białka, zbudowanego ze wszystkich proteinogennych aminokwasów i tych, które budują organizmy żywe, są również wolne aminokwasy, które kojarzymy z aminokwasami mięsa - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia prof. Bożena Muszyńska z Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Grzyby są bogate w cenny błonnik, który pełni ważną funkcję w procesie trawienia. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom. - Chityna zawarta w grzybach wzmaga perystaltykę jelit, powoduje oczyszczanie z zalegających w jelitach substancji - podkreśla gość Jedynki.
Czy grzyby są ciężkostrawne? - Są sycące, a to wynika z dobrze przyswajalnych białek i zawartości wielu substancji prozdrowotnych, takich jak m.in. witaminy, cukry, kwasy tłuszczowe - słyszymy w audycji.
Działanie lecznicze dla zwierząt
Naukowcy stwierdzili, że jeden muchomor sromotnikowy może otruć cztery osoby, a np. dla łosia muchomor to przysmak. - My nie jesteśmy jednakowymi organizmami, mamy różne systemy enzymatyczne, dlatego na pewno nie należy kopać żadnych grzybów w lesie - tłumaczy ekspert. - Musimy pamiętać o tym, że to, co dla nas może być toksyczne, dla ssaka leśnego nie. Dla nich mogą być to substancje lecznicze, np. w muchomorze czerwonym występuje muskaryna, który działa jak antybiotyk dla zwierząt leśnych - podkreśla.
Bezpieczne grzybobranie
Grzyby mają wielu zwolenników. Jedną z najważniejszych zasad przy grzybobraniu jest to, żeby zbierać te gatunki, które się dobrze zna. Początkującym grzybiarzom zaleca się zbieranie grzybów rurkowych, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych. - Zbieramy tylko to, co znamy, chociaż pieprznik jadalny, czyli kurka, również ma blaszki, więc po prostu, jeżeli umiemy rozróżnić dany gatunek, to możemy je zbierać - zaznacza prof. Bożena Muszyńska.
Aby grzyby w ogóle mogły się pojawić, muszą mieć odpowiednie warunki. - Grzyby bytują w ziemi i to, co zbieramy czy uprawiamy, to jest 10 proc. wszystkich grzybów - tłumaczy ekspert. - Najwięcej grzybów jest w tych porach, kiedy dzień jest ciepły, wilgotny, a noce zimne, czyli musi zaistnieć wysoka różnica temperatur - dodaje.
Ponadto w audycji:
- Po co nam superkomputery?
W 2023 roku w Polsce zostanie zbudowany największy w naszym kraju superkomputer. Będzie większy od już działającego, o nazwie Athena, i tak jak ta maszyna znajdzie się w Akademickim Centrum Komputerowym Cyfronet Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. To będzie jeden z pięciu superkomputerów w ramach Europejskiego Wspólnego Przedsięwzięcia w dziedzinie Obliczeń Wielkiej Skali, budowanych także w Grecji, Irlandii, Niemczech i na Węgrzech. O superkomputerach opowiedział Tomasz Kokowski - informatyk.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Dorota Truszczak
Goście: prof. Bożena Muszyńska (Uniwersytet Jagielloński), Tomasz Kokowski (informatyk)
Data emisji: 28.07.2022 r.
Godzina emisji: 19.30
ans
Wartości odżywcze grzybów i ich obecność w naszej diecie - Jedynka - polskieradio.pl