Dieta a zdrowie. Czy jelita można nazwać drugim mózgiem?

Data publikacji: 27.09.2022 13:30
Ostatnia aktualizacja: 28.09.2022 07:21
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Dietetycy często polecają dietę śródziemnomorską, która opiera się na stosowaniu nieprzetworzonych produktów z uwzględnieniem licznych warzyw i owoców a także ryb i owoców morza
Dietetycy często polecają dietę śródziemnomorską, która opiera się na stosowaniu nieprzetworzonych produktów z uwzględnieniem licznych warzyw i owoców a także ryb i owoców morza, Autor - Shutterstock/RossHelen
Jak żywność wpływa na układ nerwowy i funkcjonowanie organizmu? Czy jelita można nazwać drugim mózgiem? Czy to, co jemy, ma wpływ na nasze samopoczucie?
  • To, co jemy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. 
  • Jelita są największym narządem układu odpornościowego.
  • Najzdrowsza dieta jest bogata w produkty nieprzetworzone.
  • Dieta powinna być urozmaicona.
  • Jedzenie nie powinno służyć jako sposób poprawiania nastroju.

- Jelita komunikują się z mózgiem, jest to wzajemna komunikacja za sprawą osi mózgowo-jelitowej, która przypomina sieć komunikacyjną, bo zaangażowanych jest tutaj wiele systemów - przede wszystkim układ nerwowy, ale także układ odpornościowy czy układ hormonalny - mówi w "Czterech porach roku" w Programie 1 Polskiego Radia psychodietetyk Małgorzata Pielichowska. 

POSŁUCHAJ

08:36

Rozmowa z psychodietetykiem o wpływie tego, co jemy na nasz stan psychiczny (Cztery pory roku/Jedynka)

- Jelita są największym narządem układu odpornościowego, tam jest największe skupisko komórek odpornościowych. Kolejnym czynnikiem, który łączy komunikację pomiędzy jelitami a mózgiem, są nasi mali lokatorzy w jelitach, czyli bakterie jelitowe. Jest ich mnóstwo, a my tak naprawdę ich nie doceniamy - zaznacza specjalistka. 

Małgorzata Pielichowska zależność pomiędzy mózgiem i jelitami porównuje do orkiestry. - Dyrygentem jest mózg, a wszystkie narządy w organizmie to muzycy, którzy pełnią określone funkcje. Tak jak sam dyrygent bez orkiestry nie sprawi, że zagra piękna melodia, tak i muzycy muszą wiedzieć, co mają zagrać, żeby ta melodia nie była fałszem - wyjaśnia. 

Co jeść, żeby dobrze się czuć?

- Badania pokazują, że dieta typowo zachodnia, bogata w produkty przetworzone: chipsy, słodycze, produkty z białej mąki, przy jednoczesnym braku aktywności fizycznej, bo to też jest bardzo ważne dla zdrowia mózgu, przekłada się na zwiększone ryzyko zaburzeń nastroju, w tym zaburzeń depresyjnych - podkreśla rozmówczyni Macieja Kurzajewskiego.

- Dietą, która będzie wpływać pozytywnie na funkcje mózgu, a tym samym i ogólny dobrostan psychiczny, będzie dieta bogata w produkty nieprzetworzone. Powinna być ona bogata w warzywa i owoce. Korzystajmy też ze zdrowych tłuszczów: orzechów, pestek, nasion, oliwy z oliwek, awokado, ryb - mówi psychodietetyk i dodaje, że bardzo ważna w diecie jest także różnorodność.


- Dieta powinna być urozmaicona. Funkcjonalność, zdrowie jelit, integralność bariery jelitowej są szczególnie ważne do tego, żeby mózg funkcjonował prawidłowo. To wszystko jest ze sobą powiązane - wyjaśnia.


Małgorzata Pielichowska zwraca także uwagę, że jedzenia nie należy traktować jako sposobu na poprawianie nastroju. - Nie powinno stanowić pocieszenia ani być nagrodą, bo może się to przełożyć na poważne konsekwencje zdrowotne - zaznacza. 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Maciej Kurzajewski

Gość: Małgorzata Pielichowska (psychodietetyk) 

Data emisji: 27.09.2022 

Godzina emisji: 9.36

kh
Transmisja Mszy Św. z Bazyliki Św. Krzyża w Warszawie
Transmisja Mszy Św. z Bazyliki Św. Krzyża w Warszawie
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.