Pierwsze owoce na plantacjach
Truskawki kuszą nas swoją słodyczą i żywym kolorem, a chęć na wgryzienie się w ich miąższ wzmaga fakt, że świeże owoce dostępne są tak krótko. - Jest zainteresowanie, zwłaszcza tą truskawką poziomkową - przyznaje sprzedawczyni Irena. - Ona jest mała, duża, bardzo słodziutka. Truskaweczki są z Wielkopolski - dodaje.
Z pewnością pochodzą one jednak ze szklarni, na te gruntowe trzeba jeszcze trochę poczekać - ale już nie długo.
- Pojawiają się pierwsze czerwone owoce na plantacji, także liczymy na to, że już będziemy mogli zbierać - mówi Hanna Andrzejewska, która w okolicach Swarzędza prowadzi gospodarstwo specjalizujące się w produkcji truskawek deserowych.
Wyższość polskiej truskawki nad hiszpańską
Polska jest jednym z największych producentów truskawek na świecie, mieszcząc się w pierwsze dziesiątce państw, w których uprawia się te owoce. W Europie zwykle plasujemy się na drugim miejscu, zaraz za Hiszpanią, jednak rodzime truskawki uznajemy za smaczniejsze niż te z Półwyspu Iberyjskiego.
- Dlaczego te hiszpańskie nie są takie smaczne? Bo one są uprawiane na innych glebach. Gleby tam są dosyć piaszczyste, a różnica między temperaturą dnia i nocy jest mniejsza. U nas te różnice, jak wszyscy wiemy doskonale, są większe - wyjaśnia Jolanta Lisiecka z katedry Warzywnictwa na Wydziale Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Smak truskawki nie bez powodu przypomina nam poziomkę. Faktycznie bowiem roślina ta jest krzyżówką dwóch gatunków poziomek, które przybyły na nasze ziemie ponad 200 lat temu. Przypadkowo posadzone obok siebie, wydały bardzo ciekawe "owocowe potomstwo".
Czytaj także:
Tytuł audycji: Ekspres Jedynki
Prowadził: Patryk Michalski
Materiał: Klaudia Porębska
Data emisji: 29.05.2023
Godzina emisji: 15.45
mgc
Sezon na truskawki czas zacząć - Jedynka - polskieradio.pl