Podlaskie Święto Chleba w Ciechanowcu. "To tradycja związana ze żniwami"

Data publikacji: 13.08.2023 17:55
Ostatnia aktualizacja: 13.08.2023 18:12
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Podlaskie Święto Chleba
Podlaskie Święto Chleba, Autor - Polskie Radio
Podlaskie Święto Chleba w Ciechanowcu co roku przyciąga miłośników tradycji i tysiące turystów. Tak też jest podczas XXI edycji tego wydarzenia. - To jedna z największych imprez na Podlasiu, która jest związana ze żniwami - mówiła w Programie 1 Polskiego Radia Aleksandra Jasińska.
  • Podczas Podlaskiego Święta Chleba turyści mogą kupić wypieki kilkudziesięciu piekarni z regionu, skosztować wyrobów ze stoisk z jadłem regionalnym oraz uczestniczyć w atrakcyjnych pokazach tradycji ludowej.
  • Celem imprezy jest zachowanie i przekaz tradycji żniwnych oraz obrzędów jej towarzyszących, a także wzmocnienie poczucia tożsamości regionalnej i ochrona dziedzictwa kultury ludowej.
  • Patronat medialny nad imprezą objął Program 1 Polskiego Radia, natomiast patronat honorowy - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Można powiedzieć, że witam państwa chlebem i solą. Jest nas tutaj około 40 tysięcy, tak przed momentem podał organizator - przywitała się ze słuchaczami Jedynki Aleksandra Jasińska.

Dziennikarska zauważyła: - Tu w Ciechanowcu, tradycyjnym i bardzo widowiskowym punktem programu są pokazy żniwne na polu, a potem pokaz młócenia skoszonego żniwa. To wszystko na terenie skansenu, gdzie przygotowano także inne pokazy, m.in. obrzęd święcenia zwierząt i wypieku chleba w plenerowym piecu chlebowym.


POSŁUCHAJ

39:34

Podlaskie Święto Chleba w Ciechanowcu. "To tradycja związana ze żniwami" (Jedynka/Audycja specjalna)


POSŁUCHAJ

08:32

Aleksandra Jasiński rozmawia Dorotą Łapiak, dyrektor Muzeum Rolnictwa (Jedynka)

  

Tradycja i dziedzictwo kulturowe

- W Podlaskim Święcie Chleba chodzi przede wszystkim o przekaz tradycji, ale też ochronę naszego dziedzictwa kulturowego, jak i o rozrywkę i zabawę. Dlatego przez niema cały dzień występują tu nieopodal zespoły muzyczne. Ci, którzy tutaj przebywają, mówią nawet, że to największe święto folklorystyczne w Polsce. Osoby, które ą w tym miejscu, z wypiekami na twarzy poszukują chleba i jest on wszędzie pod dostatkiem - relacjonowała Aleksandra Jasińska.

Przeróżne chleby w otoczeniu posiadłości pałacowo-parkowej

Podlaskie Święto Chleba odbywa się w posiadłości pałacowo-parkowej, która kiedyś należała do rodziny hrabiów Starzeńskich. - Dzisiaj to Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka. Miejsce bardzo ciekawe, połączone ze skansenem - opowiadała Agnieszka Kiersnowska z Działu Etnograficznego.

- Znajduje się na wielkim trawniku przed pałacem. Mamy tu przede wszystkim stoiska piekarnicze, ponieważ to jest Święto Chleba, więc ten chleb chcemy pokazać. Jest on bardzo różnorodny i przede wszystkim pyszny oraz pachnący - kontynuowała.

Można skosztować m.in. chleb w liściach kapusty. - Jest też chleb w chrzanowych liściach, a także ciemny chleb litewski prosto z Wilna. Również tradycyjne chleby razowe z mąki żytniej, przepyszne delikatne pieczywa pszenne, bułeczki, ciasta i wszystko czego dusza potrzebuje - dodała Agnieszka Kiersnowska.

Zobacz także:

 

Tytuł: Audycja specjalna 

Data emisji: 13.08.2023 r. 

Godzina emisji: 12.11

DS

Tak to bywało
Tak to bywało
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.