Jak dużo żywności marnujemy?
Według raportu do marnowania żywności przyznaje się 56 procent Polaków. Tegoroczne dane to najgorszy wynik w czternastoletniej historii prowadzenia badań przez Banki Żywności. Przyczyn wyrzucania pokarmu, jak wskazują eksperci, jest wiele; ponad połowa z badanych wskazała przegapienie terminu ważności. - Co czwarty badany przyznał, że powodem jest niewłaściwe przechowywanie żywności lub zbyt duże zakupy. Również niesmaczne produkty są powodem wyrzucania żywności - mówi dyrektor Banków Żywności, Norbert Konarzewski.
Badanie wykazało, że istnieją stałe grupy produktów, które trafiają do śmieci. To między innymi pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Należy jednak dodać, że choć marnujemy więcej żywności, czynimy to rzadziej. W porównaniu z poprzednimi badaniami wzrósł odsetek osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (23 proc.) lub rzadziej (25 proc.). Jednocześnie mniej osób deklaruje marnowanie żywności parę razy w tygodniu (6 proc.) oraz parę razy w miesiącu (24 proc.).
Powodem jest wzrost cen, który zmienił nawyki konsumentów. - Ponad połowa z nich na przykład redukuje listę zakupów bądź szuka promocji i tańszych produktów - wyjaśnia rozmówca Martyny Szymczakowskiej.
W jaki sposób ograniczyć marnowanie żywności?
Jak pokazują statystyki, każdego roku w Polsce wyrzuca się 4,8 mln ton żywności. Konsumenci są odpowiedzialni za 60 proc. tej liczby. Aby temu zapobiec, warto stosować się do zasady 4P, czyli zbioru prostych nawyków. - Planuj zakupy, przechowuj należycie żywność, przetwarzaj żywność i podziel się żywnością, z której wiesz, że sam nie skorzystasz - wymienia Norbert Konarzewski.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Polska i świat
Prowadził: Krzysztof Grzesiowski
Materiał: Martyna Szymczakowska
Data emisji: 16.10.2023
Godzina emisji: 22.23
qch
Marnujemy coraz więcej żywności. O czym pamiętać, aby nie wyrzucać pokarmu? - Jedynka - polskieradio.pl