Marnujemy coraz więcej żywności. O czym pamiętać, aby nie wyrzucać pokarmu?

Data publikacji: 17.10.2023 16:30
Ostatnia aktualizacja: 17.10.2023 16:41
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Według raportu Banków Żywności, do wyrzucania jedzenia przyznaje się ponad połowa badanych Polaków
Według raportu Banków Żywności, do wyrzucania jedzenia przyznaje się ponad połowa badanych Polaków, Autor - Kmpzzz/Shutterstock
Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach - wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności. Przyczyn jest wiele, m.in. zbyt duże zakupy czy niewłaściwe przechowywanie pokarmu. Aby temu zapobiegać, eksperci zalecają przestrzeganie kilku zasad.
  • 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Wtedy też opublikowano raport na temat marnowania jedzenia wśród Polaków.
  • Według badania ponad połowa ankietowanych Polaków przyznaje się do marnowania pokarmu. Powodem jest m.in. przegapienie terminu ważności.
  • Aby zapobiegać wyrzucaniu pokarmów do śmieci, eksperci zalecają stosowanie się do kilku prostych nawyków.

Jak dużo żywności marnujemy?

Według raportu do marnowania żywności przyznaje się 56 procent Polaków. Tegoroczne dane to najgorszy wynik w czternastoletniej historii prowadzenia badań przez Banki Żywności. Przyczyn wyrzucania pokarmu, jak wskazują eksperci, jest wiele; ponad połowa z badanych wskazała przegapienie terminu ważności. - Co czwarty badany przyznał, że powodem jest niewłaściwe przechowywanie żywności lub zbyt duże zakupy. Również niesmaczne produkty są powodem wyrzucania żywności - mówi dyrektor Banków Żywności, Norbert Konarzewski.

Badanie wykazało, że istnieją stałe grupy produktów, które trafiają do śmieci. To między innymi pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Należy jednak dodać, że choć marnujemy więcej żywności, czynimy to rzadziej. W porównaniu z poprzednimi badaniami wzrósł odsetek osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (23 proc.) lub rzadziej (25 proc.). Jednocześnie mniej osób deklaruje marnowanie żywności parę razy w tygodniu (6 proc.) oraz parę razy w miesiącu (24 proc.).

Powodem jest wzrost cen, który zmienił nawyki konsumentów. - Ponad połowa z nich na przykład redukuje listę zakupów bądź szuka promocji i tańszych produktów - wyjaśnia rozmówca Martyny Szymczakowskiej.


Marnowanie żywności – jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia?  Infografika PAP Marnowanie żywności – jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia? Infografika PAP

W jaki sposób ograniczyć marnowanie żywności?

Jak pokazują statystyki, każdego roku w Polsce wyrzuca się 4,8 mln ton żywności. Konsumenci są odpowiedzialni za 60 proc. tej liczby. Aby temu zapobiec, warto stosować się do zasady 4P, czyli zbioru prostych nawyków. - Planuj zakupy, przechowuj należycie żywność, przetwarzaj żywność i podziel się żywnością, z której wiesz, że sam nie skorzystasz - wymienia Norbert Konarzewski.

Czytaj także:


POSŁUCHAJ

02:01

Marnujemy coraz więcej żywności. O czym pamiętać, aby nie wyrzucać pokarmu? (Polska i świat/Jedynka)

 

Tytuł audycji: Polska i świat

Data emisji: 16.10.2023 

Godzina emisji: 22.23

qch

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.