Bezpieczna żywność. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Data publikacji: 22.02.2024 13:44
Ostatnia aktualizacja: 22.02.2024 18:09
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Litwini wydają coraz więcej na zakupy w Polsce
Litwini wydają coraz więcej na zakupy w Polsce, Autor - Shutterstock/1000 Words
- Informacje zawarte na żywności bardzo często trudno jest zweryfikować bez wejścia w szczegóły, rozebrania produktu na czynniki pierwsze i spojrzenia w recepturę - przyznaje dr Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Nad jakością produktów w sklepie czuwają inspektorzy; konsument również, pamiętając o kilku zasadach, może wybrać odpowiedni artykuł spożywczy.
  • Inspekcje handlowe i sanepid prowadzą regularne kontrole żywności u producentów.
  • Konsument może wybrać najlepszej jakości artykuł spożywczy na podstawie informacji zawartych na etykiecie. Znajdziemy tam m.in. polskie i europejskie certyfikaty.

Czym kierujemy się, wybierając żywność w sklepie? Może to być np. przyzwyczajenie, rekomendacja bliskiej osoby, ale też znajomość danej firmy lub skład artykułu spożywczego. O ile przy kupowanych regularnie produktach to może wystarczyć, o tyle artykuły kupowane znacznie rzadziej wymagają od nas większej uwagi przy sprawdzeniu etykiety. Na nasz stół mogą trafić w ten sposób produkty znacznie gorszej jakości. Dotyczy to między innymi oliwy. Jak wyjaśnia gość "Czterech pór roku", to jeden z najczęściej fałszowanych produktów na świecie. - Widziałem statystyki, według których Włochy eksportują więcej oliwy, niż produkują. To pokazuje skalę zjawiska - mówi dr Przemysław Rzodkiewicz.

Należy jednak dodać, że Polska jest jedynym krajem w tej części Europy posiadającym wykwalifikowanych specjalistów w zakresie oceny oliwy. - W jednym z naszych laboratoriów mamy panel sensoryczny, który potrafi wykryć te zafałszowania. Fałszerze potrafią tak skonstruować ten produkt pod względem fizykochemicznym, aby analiza laboratoryjna wyszła okej. Natomiast jest jedna rzecz, której nie da się podrobić: smak oliwy. On pozwala na rozróżnienie jej jakości. (...) Wtórniki wysyłamy do laboratoriów w Hiszpanii, Włoszech i Grecji. Nigdy nie zdarzyło się, aby nasze oceny były mylne - podkreśla inspektor.

Jak rozpoznać dobrą oliwę?

- Parametrem, który łatwo jest sobie wyobrazić, jest smak. Dobra oliwa trochę smakuje jak zielona trawa, ma posmak siana. To charakterystyczny element w zapachu i smaku, którego od oliwy powinniśmy się spodziewać. Taki smak świadczy, że mamy do czynienia z dobrej klasy oliwą - podpowiada rozmówca Sławy Bieńczyckiej.

Czytaj także:

Dobry produkt wyróżnia się certyfikatem

Wybór żywności dobrej jakości ułatwiają nam certyfikaty, które znajdziemy na opakowaniach produktów. To na przykład oznaczenie "Produkt polski" i "Polska dobra żywność", ale i oznaczenia unijne, jakie znajdziemy na oscypkach czy rogalach świętomarcińskich. - Te certyfikaty oznaczają, że producent tej żywności, poza normalnym systemem jakości, podlega również zewnętrznej ocenie jednostek certyfikujących, które przynajmniej raz w roku prowadzą kontrolę - wyjaśnia dr Przemysław Rzodkiewicz.

Główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zachęca także, by zgłaszać towary, w których wykryjemy nieprawidłowości. Można je przesłać również bezpośrednio do producentów.

POSŁUCHAJ

11:01

Bezpieczna żywność. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? (Jedynka/Cztery pory roku)

 

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadziła: Sława Bieńczycka

Gość: dr Przemysław Rzodkiewicz (główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych)

Data emisji: 22.02.2024 r.

Godzina emisji: 11.16

qch/wmkor

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.