Czym jest bryndza podhalańska?
Bryndza podhalańska należy do grupy serów podpuszczkowych miękkich. Jego barwa może być biała, biało-kremowa lub z odcieniem seledynowym. Ma smak pikantny, słony lub lekko słony, a czasem lekko kwaśny. By jej posmakować, Maciej Walecki odwiedził Ochotnicę Górną w Gorcach. - Gorce, Pieniny, Orawa czy Podhale należą do tego samego pasma Karpat. Przyszli nim pasterze, którzy przynieśli tradycję wyrobu serów - zaznacza Jarosław Buczek.
YouTube/Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W jaki sposób wytwarza się bryndzę?
Dodaje, że Gorce to jeden z subregionów, w których owa tradycja się utrzymała. - Moim zdaniem tę certyfikowaną bryndzę można zdobyć wyłącznie na bacówkach. Ci bacowie, od roku 2007 mogą produkować ją według starodawnego przepisu zapisanego w specyfikacji certyfikatu - tłumaczy gość "Lata z Radiem". Podstawą bryndzy jest produkt nazywany "bundz" (dojrzewa nawet do dwóch tygodni).
Po okrojeniu skorupy i rozkruszeniu miąższu, należy wymieszać go z solą i ugnieść w bardzo gładką i jednolitą masę. - Wtedy umieszcza się to w drewnianych lub glinianych beczkach, nakrywa denkiem, przyciska kamieniem. Ten tłuszcz z solą musi wejść do góry. To jest oznaka, że bryndza przeszła fermentację - podkreśla rozmówca Macieja Waleckiego. Później taka bryndza może być przechowywana nawet przez rok.
Okazuje się, że smak bryndzy zależy nie tylko od rodzaju i jakości mleka, ale również od pogody i otoczenia. Każdy region wytwarza swój własny i niepowtarzalny produkt.
Jakich instrumentów używali pasterze?
Maciej Walecki postanowił zapoznać się również z instrumentami charakterystycznymi dla kultury pasterskiej. Jednym z najciekawszych była trombita. Ludowy instrument dęty. - Instrument robiony jest ze świerka, bo to gatunek akustyczny. A kształty są różne. Trombita huculska jest inna, trombita podhalańska jest inna, a trombita gorczańska również jest jeszcze inna - przyznaje jeden z przewodników.
"Kupuj świadomie" - to kampania realizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
---
"Lato z Radiem" to kultowa audycja nadawana latem w Programie 1 Polskiego Radia, po raz pierwszy wyemitowana 1 lipca 1971 roku. Pomysłodawcą i pierwszym szefem audycji był Aleksander Tarnawski. Początkowo był to magazyn turystyczny, trwający tylko kilkanaście minut. Nowością już pierwszych wydań była emisja na żywo, co w latach 70. XX wieku było nowatorskie. Sygnałem "Lata z Radiem" od początku jest "Polka dziadek". Letnim audycjom od wielu lat towarzyszą również muzyczne koncerty i pikniki rodzinne.
Tytuł audycji: Lato z Radiem
Prowadził: Roman Czejarek
Goście: Jarosław Buczek (baca), Andrzej Budz (przewodnik)
Data emisji: 9.07
Godzina emisji: 9.00 - 11.00
"Lato z Radiem" na antenie Programu 1 Polskiego Radia codziennie, od poniedziałku do soboty, w godzinach 9.00 - 12.00. Słuchaj też na stronie www.latozradiem.pl oraz w aplikacji mobilnej "Lato z Radiem".
mg
Gdzie tkwi sekret bryndzy podhalańskiej? "Lato z Radiem" w Ochotnicy Górnej - Jedynka - polskieradio.pl