Piotr Ciemny, autor książek "Chwasty od kuchni" przyznaje, że fascynacja chwastami rozpoczęła się w Kopenhadze, kiedy zaczął pracować w tamtejszych restauracjach. - Przedstawiono mi je w bardzo przyjazny sposób, że można je wykorzystać i że to jest ok. Używaliśmy tego nie tylko pod względem dekoracyjnym, ale też smakowym. Każde dzikie zioło miało jakieś swoje przeznaczenie w menu - mówi w radiowej Jedynce. - Jak się uczyłem tych dzikich ziół, to robiłem sobie zdjęcia, porównywałem, kolekcjonowałem to wszystko. Jak wybuchła pandemia, to stwierdziłem, że stworzę konto i zacznę przekazywać to wszystko ludziom w przystępny sposób - dodaje.
Sezonowe chwasty i zioła. Co położyć na talerz?
- Już zaczyna wyrastać głóg, który może nie jest zbyt apetyczny, ale można z niego zrobić np. sok z głogu albo napar. Na bazie tego naparu możemy dodać octu i zamarynować warzywa, które są w sezonie i zakonserwować na zimę - podkreśla gość Jedynki, Z wielkim żalem mijam mirabelki, które się marnują, a jest ich pełno. Nie musimy robić dżemów, ale można je ugotować, zachować ten kwaśny smak, dodać później pieprzu lub ostrej papryki i mieć bazę np. do sosów śliwkowych do dań - stwierdza.
Jakie polskie chwasty są najlepsze do jedzenia? - Moją ulubioną i niedocenianą jest gwiazdnica pospolita, która jest wszędzie, ma posmak trawiasty, przepyszny. Również podgarycznik jest bardzo fajny, aromatyczny, ale nie musimy mieć całej garści, wystarczy kilka listków dodać do dania. Teraz sezonowo przepyszna jest także jarzębina - wyjaśnia.
W temacie chwastów istnieje również pewna moda, a od jakiegoś czasu w trendach pozostają owoce róży. - Płatki róży też się pojawiają. Ta róża, która rośnie przy ulicach jest pomarszczona, ma owoce w kształcie jabłek, bo ma dużo bardziej aromatyczne płatki, więc jak się robi konfitury albo wodę różaną, to właśnie z tych płatków - zaznacza ekspert.
Trujące chwasty, czyli jakie?
Jak wyjaśnia Piotr Ciemny, silnie trująca bywa m.in. konwalia majowa, ale nie tylko. - Kokoryczka wonna jest teraz w lesie, ma podobne owoce do borówki amerykańskiej, ale może zrobić dużo problemów - tłumaczy.
Zobacz także:
Tytuł audycji: Letnisko
Prowadzili: Ula Kaczyńska i Rafał Sławoń
Gość: Piotr Zimny (autor cyklu książek "Chwasty od kuchni")
Data emisji: 13.08.2024 r.
Godzina emisji: 14.17
ans
Chwasty na talerzu. Które z nich będą najlepsze do spożycia? - Jedynka - polskieradio.pl