Wojciech Hoduń nie ukrywa, że zrobienie pierników "to bardzo prosta rzecz". - Głównymi składnikami są: mąka, jaja, cukier, miód i przyprawy piernikowe, czyli goździki, ziele angielskie, cynamon i gałka muszkatołowa. Do tego trzeba też dodać masło - mówi.
Jak robimy pierniki?
Jak przyrządza się krok po kroku pierniki? - Najpierw trzeba wziąć do garnuszka szklankę miodu, 20 dag cukru, do tego dodać masło i podgrzewać do temperatury 60 stopni, aż do momentu całkowitego rozprowadzenia się cukru. Następnie należy mieszać dalej i ostudzić do temperatury około 30 stopni. Gdy już ostygnie, trzeba dodać mąkę i dołożyć przyprawy, jeśli nie dodaliśmy ich wcześniej - zdradza Wojciech Hoduń.
Później na mąkę wsypujemy 1 proszek do pieczenia i… mamy już prawie gotowe pierniki.
Co z piernikami w foremkach?
Wojciech Hoduń zaznacza jednak, jeśli chodzi o pierniki w foremkach: - Pamiętajmy, że trzeba białka jajek odciągnąć od żółtek. Żółtka dajemy do ciasta (…), a białka ubijamy i dopiero na sam koniec mieszamy, dodając. Dlaczego tak robimy? Białka same w sobie zmieniają konsystencję całego ciasta, obojętnie czy to będzie piernik czy ciasto drożdżowe. Tzn. nieubite białko zagęszcza i powoduje nieładny wygląd i smak. Jak białko lub całe jajka są ubite, wtedy ciasto staje się delikatne i puszyste,
- Trzeba też pamiętać o proszku do pieczenia, który powoduje spulchnienie - dodaje.
Pierniki - proporcje składników
- Myślę, że załapaliście państwo bluesa. Jeśli jednak chcielibyście państwo szczegółową recepturę, to: 50 dag mąki pszennej, 4 jajka, 25 dag cukru, 20 dag miodu, goździki, cynamon, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Należy też pamiętać o proszku do pieczenia - podpowiada Wojciech Hoduń.
Zobacz także:
Prowadził: Daniel Wydrych
Materiał: Izabela Kostyszyn
Gość: Wojciech Hoduń (prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych z wieloletnim stażem cukierniczym)
Data emisji: 12.12.2024 r.
Godzina emisji: 6.25
DS
Jaki zrobić smaczne pierniki? Cukiernik z wieloletnim stażem zdradza przepis - Jedynka - polskieradio.pl