Jaki zrobić smaczne pierniki? Cukiernik z wieloletnim stażem zdradza przepis

Data publikacji: 12.12.2024 11:34
Ostatnia aktualizacja: 12.12.2024 11:47
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jak zrobić pierniki we własnej kuchni?
Jak zrobić pierniki we własnej kuchni?, Autor - ANNA GRANT/shutterstock
- Rodzaje pierników są różne. Krajanki, kostki, całuski, są też takie w foremkach. Wszystko zależy od konsystencji ciasta i przyrządzania - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Wojciech Hoduń, prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych z wieloletnim stażem cukierniczym. Jak przygotować naprawdę smaczne pierniki? O tym w Jedynce.

Wojciech Hoduń nie ukrywa, że zrobienie pierników "to bardzo prosta rzecz". - Głównymi składnikami są: mąka, jaja, cukier, miód i przyprawy piernikowe, czyli goździki, ziele angielskie, cynamon i gałka muszkatołowa. Do tego trzeba też dodać masło - mówi.

Jak robimy pierniki?

Jak przyrządza się krok po kroku pierniki? - Najpierw trzeba wziąć do garnuszka szklankę miodu, 20 dag cukru, do tego dodać masło i podgrzewać do temperatury 60 stopni, aż do momentu całkowitego rozprowadzenia się cukru. Następnie należy mieszać dalej i ostudzić do temperatury około 30 stopni. Gdy już ostygnie, trzeba dodać mąkę i dołożyć przyprawy, jeśli nie dodaliśmy ich wcześniej - zdradza Wojciech Hoduń.

Później na mąkę wsypujemy 1 proszek do pieczenia i… mamy już prawie gotowe pierniki.

Co z piernikami w foremkach?

Wojciech Hoduń zaznacza jednak, jeśli chodzi o pierniki w foremkach: - Pamiętajmy, że trzeba białka jajek odciągnąć od żółtek. Żółtka dajemy do ciasta (…), a białka ubijamy i dopiero na sam koniec mieszamy, dodając. Dlaczego tak robimy? Białka same w sobie zmieniają konsystencję całego ciasta, obojętnie czy to będzie piernik czy ciasto drożdżowe. Tzn. nieubite białko zagęszcza i powoduje nieładny wygląd i smak. Jak białko lub całe jajka są ubite, wtedy ciasto staje się delikatne i puszyste,

- Trzeba też pamiętać o proszku do pieczenia, który powoduje spulchnienie - dodaje.

Pierniki - proporcje składników

- Myślę, że załapaliście państwo bluesa. Jeśli jednak chcielibyście państwo szczegółową recepturę, to: 50 dag mąki pszennej, 4 jajka, 25 dag cukru, 20 dag miodu, goździki, cynamon, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Należy też pamiętać o proszku do pieczenia - podpowiada Wojciech Hoduń.

Zobacz także:

    Tytuł audycji: Sygnały dnia

    Prowadził: Daniel Wydrych 

    Gość: Wojciech Hoduń (prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych z wieloletnim stażem cukierniczym)

    Data emisji: 12.12.2024 r.

    Godzina emisji: 6.25

    DS

    Sygnały dnia
    Sygnały dnia
    cover
    Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.