Sól jest obecna w większości produktów spożywczych. Lekarze, a także organizacje promujące zdrowy styl życia, zalecają ograniczanie soli w diecie. Jednak badania wskazują, że używamy soli coraz więcej a wiąże się to z naszymi przyzwyczajeniami smakowymi.
Zobacz więcej:
O soli i konsekwencjach dla zdrowia, gdy przesalamy potrawy opowiedzieli: dr n. med. Agnieszka Jarosz – lekarka i dr Anna Wojtasik - technolożka żywności, autorka licznych publikacji z zakresu żywienia człowieka.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie
Prowadził: Artur Wolski
Gość: dr n. med. Agnieszka Jarosz (lekarka) i dr Anna Wojtasik (technolożka żywności, autorka licznych publikacji z zakresu żywienia człowieka)
Data emisji: 1.03.2025 r.
Godzina emisji: 13.40
ans/DS
Sól - jak wpływa na nasze zdrowie? - Jedynka - polskieradio.pl