Taraz rządzą okrągłe, tłuste i różane

Data publikacji: 16.02.2012 10:52
Ostatnia aktualizacja: 16.02.2012 20:27
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
pączki
pączki, Autor - źr. Wikipedia, Kpalion

POSŁUCHAJ

Taraz rządzą okrągłe, tłuste i różane

Jeśli dziś tłusty czwartek, to znaczy, że muszą być pączki. Koniecznie z nadzieniem różanym i smażone na smalcu - przekonuje Robert Sowa.

Dlaczego pączki powinny być smażone na smalcu? Decyduje o tym tradycja i smak – wyjaśnia mistrz kulinarny Robert Sowa. Pączki potrzebują także dużo żółtek. To znaczy, że na około pół kilograma mąki dodać należy 6-8 żółtek, do tego koniecznie potrzebny jest spirytus i wanilia – najlepiej w laskach.

– Spirytus dodajemy po to, by ciasto nie chłonęło zbyt dużej ilości tłuszczu, ale w czasach, kiedy był trudno dostępny, dodawano też ocet – tłumaczy gość "Czterech pór roku". – Pączki rzeczywiście najlepiej jest smażyć na smalcu, ale faworki, czyli tak zwane chrusty, równie popularne w tłusty czwartek, koniecznie smażymy na smalcu. A smalec musi być wcześniej dobrze rozgrzany – podpowiada.

Tajemnice przyrządzania pączków i ciasta faworkowego zgłębiał Zygmunt Chajzer.

(kas)

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.