Jak Rober Sowa przyrządza popularne grzyby? - Jeśli kurki, to najczęściej jest to patelnia i szybkie przygotowanie. Łyżka oleju rzepakowego, na tym smażymy kurki z niewielka ilością cebulki i z czosnkiem pokrojonym w plastry. Po dosłownie siedmiu minutach dodajemy łyżkę masła i dużo świeżej, siekanej pietruszki. Można też dodać pomidorów, do tego sól i świeżo mielony pieprz i gotowe – opowiadał w "Czterech porach roku” Sowa.
Kurki to też, jego zdaniem, idealny dodatek do zup. Natomiast na przykład borowiki Robert Sowa poleca szczególnie do polędwicy i drobiu. – Wykorzystuję je też do pasztetu, ale jako marynowane – zdradził.
O białych i czarnych pieczarkach oraz o tym, jak sprytnie można czyścić kurki, słuchaj w całej rozmowie z Robertem Sową. Poznaj tajniki kuchni mistrzów.
Rozmawiał Roman Czejarek.
ei