Ewa Wachowicz tłumaczyła, że warto sięgać po dynię jesienią, ponieważ wtedy smakuje najlepiej, a im bardziej jest pomarańczowa tym ma więcej witamin.
Gość Jedynki mówiła, że sztandarową potrawą z dyni jest krem.
- Kroimy dynię w kosteczkę i zalewamy bulionem warzywnym. Jeśli już wszystko jest miękkie to miksujemy i doprawiamy czosnkiem, cebulką i koniecznie gałką muszkatołową - mówiła Wachowicz.
Autorka książek kulinarnych zachęcała w radiowej Jedynce do eksperymentowania z dynią.
- Zauważyłam ostatnio, że jeśli pokroimy dynię niedbale i potem włożymy ją do piekarnika, miąższ odchodzi z niej idealnie. Również wtedy smakuje lepiej. Z tego miąższu warto zrobić np. zupę - tłumaczyła ekspert.
Po dynię sięga się też z tego powodu - mówiła Wachowicz - że jest niskokaloryczna i bardzo dobrze zabija głód. Dynia sama w sobie nie ma tłuszczu, który znajduje się w pestkach. - Prażone pestki mają natomiast dużo minerałów i bardzo dobrze wpływają na cerę i wygląd - dodała gość Jedynki.
Wachowicz zaznaczyła, że oprócz kremu i zup warto z dyni robić kremy, tarty, pasty, puree, a także placki. Gość Jedynki nie poleca jedzenia dyni na surowo, ale w wersji nieugotowanej warto dodać ją do np. sałatek.
Rozmawiał Roman Czejarek.
"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!
mr
Dynia - królowa jesieni. Co z niej ugotować? - Jedynka - polskieradio.pl