Dynia - królowa jesieni. Co z niej ugotować?

Data publikacji: 21.10.2013 13:23
Ostatnia aktualizacja: 21.10.2013 14:34
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę

POSŁUCHAJ

Ewa Wachowicz o tym co można przyrządzić z dyni (Cztery Pory Roku/Jedynka)

Ewa Wachowicz, producentka i autorka programów kulinarnych, mówiła w radiowej Jedynce jakie ciekawe dania możemy przyrządzić z dyni i dlaczego akurat to warzywo jest nazywane "królową jesieni".

Ewa Wachowicz tłumaczyła, że warto sięgać po dynię jesienią, ponieważ wtedy smakuje najlepiej, a im bardziej jest pomarańczowa tym ma więcej witamin.

Gość Jedynki mówiła, że sztandarową potrawą z dyni jest krem.

- Kroimy dynię w kosteczkę i zalewamy bulionem warzywnym. Jeśli już wszystko jest miękkie to miksujemy i doprawiamy czosnkiem, cebulką i koniecznie gałką muszkatołową - mówiła Wachowicz.

Autorka książek kulinarnych zachęcała w radiowej Jedynce do eksperymentowania z dynią.

- Zauważyłam ostatnio, że jeśli pokroimy dynię niedbale i potem włożymy ją do piekarnika, miąższ odchodzi z niej idealnie. Również wtedy smakuje lepiej. Z tego miąższu warto zrobić np. zupę - tłumaczyła ekspert.

Po dynię sięga się też z tego powodu - mówiła Wachowicz - że jest niskokaloryczna i bardzo dobrze zabija głód. Dynia sama w sobie nie ma tłuszczu, który znajduje się w pestkach. - Prażone pestki mają natomiast dużo minerałów i bardzo dobrze wpływają na cerę i wygląd - dodała gość Jedynki.

Wachowicz zaznaczyła, że oprócz kremu i zup warto z dyni robić kremy, tarty, pasty, puree, a także placki. Gość Jedynki nie poleca jedzenia dyni na surowo, ale w wersji nieugotowanej warto dodać ją do np. sałatek.

Rozmawiał Roman Czejarek.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!

mr

Aktualności radiowej Jedynki
Aktualności radiowej Jedynki
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.