- Lekarze najbardziej krzywić się mogą na sery, ktore zawierają najwięcej składników odżywczych. Sery żółte szczególnie z grupy twardych to prawdziwe "pigułki żywieniowe", ale jest grupa osób, które takiego koncentratu dużej ilości białka i tłuszczu nie powinny jeść - powiedział dr Andrzej Janicki (SGGW) w "Czterech porach roku".
Problemy z wątrobą i woreczkiem żółciowym powinny nas powstrzymać przed spożywaniem tych serów. Zalecane są natomiast osobom młodym, które intensywnie się uczą i pracują.
Sery białe powstają w procesie ukwaszenia mleka szlachetnymi bakteriami fermentacji mlekowej. Sery żółte otrzymywane są w wyniku działania enzymu podpuszczki. - Mleczarstwo jest tą dziedziną przemysłu spożywczego, gdzie naturalności w produkcji zachowane jest najwięcej, jeśli chodzi o to, z czego robione są sery i jakie procesy się stosuje, to nie ma tu chemii - powiedział w rozmowie z Romanem Czejarkiem.
Miłośnikom dobrego jedzenia polecamy cykl Anny Popek - "Smaki zdrowia". Na antenie Jedynki w każdą sobotę ok godz. 13.40.
Ekspert ze Szkoły Głownej Gospodarstwa Wiejskiego zaprzeczył, jakoby sery pleśniowe miały działanie rakotwórcze. - Natomiast jeśli na zwyczajnym serze pojawią się nieznane nam pleśnie czy drożdże, nie należy go spożywać - podkreślił.
Jak więc najlepiej przechowywać sery? Jak powstają sery topione i czym różnią się od białych i żółtych? Jak długo dojrzewają sery i co tworzy w nich dziury? Czym są produkty seropodobne? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!
"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!
(asz)
W królestwie serów: oto naturalne pigułki żywieniowe - Jedynka - polskieradio.pl