Bardzo trujące są trzy muchomory - sromotnikowy zwany zielonawym, jadowity i wiosenny. Wszystkie mają pod kapeluszem białe blaszki, które nie ciemnieją. - Muchomory sromotnikowe spotykamy bardzo często nie tylko w lasach, ale też w parkach, a nawet w przydomowych ogródkach - ostrzega mykolog. Dlatego przed grzybobraniem warto sprawdzić, np. w internecie, jak wyglądają muchomory trujące. Nie zaszkodzi też mieć przy sobie podręczny atlas grzybów.
Nie należy lizać grzybów pod kapeluszem, bo te trujące wcale nie są gorzkie, a wręcz słodkawe i ponoć smaczne. I zachować ostrożność. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do grzyba, to najlepiej go wyrzucić. 50 g muchomora zabija dorosłego człowieka. - Muchomor sromotnikowy odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć w Polsce i w Europie - mówi.
W Polsce jest kilkaset grzybów jadalnych, ale zazwyczaj zbieranych jest kilka, kilkanaście gatunków. Wśród grzybów mających pod kapeluszem rurki, czyli tzw. gąbeczkę nie ma gatunków trujących. Prof. Marta Wrzosek radzi, aby kupując grzyby przy drodze brać tylko kurki i borowiki szlachetne, bo ich raczej z innymi grzybami się nie pomyli. Zaś sprzedawcy na targach czy w sklepach powinni mieć poświadczenie od grzyboznawcy lub klasyfikatora, że grzyby są jadalne.
Gość Programu 1 Polskiego Radia obala mit, że należy wycinać grzyby nożykiem, aby nie zniszczyć grzybni. - Ta część, która zostanie, będzie zjedzona przez bezkręgowce, pleśnie i bakterie, bo z niej już nic nie wyrośnie - wyjaśnia. Grzybni nic się nie stanie, jak wykręcimy grzyba.
W każdy poniedziałek w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego odbywają się konsultacje dla grzybiarzy. Takie konsultacje są organizowane również online.
Czytaj także:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Agnieszka Kunikowska
Gość: prof. Marta Wrzosek (mykolog z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego, Polskie Towarzystwo Mykologiczne)
Data emisji: 13.09.2021 r.
Godzina emisji: 11.20
ag