Grzyby jadalne. Które z nich są najlepsze dla naszego zdrowia?

Data publikacji: 09.08.2022 21:10
Ostatnia aktualizacja: 10.08.2022 14:00
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Borowiki
Borowiki , Autor - Andrzej Gralewski/Polskie Radio
- Według zaleceń grzyby powinno spożywać się w diecie codziennej dla poprawnej kondycji układu nerwowego człowieka. Zwłaszcza jeżeli ktoś skończył 40. rok życia, kiedy zaczyna się bardzo silne starzenie - mówi w Programie 1 Polskiego Radia prof. Bożena Muszyńska z Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Czy to prawda, że w maślaku, kozaku, prawdziwku, pieczarce, boczniaku i innych grzybach jadalnych znajduje się coś, co możemy nazwać nadzieją na przyszłe terapie czy leki? - Są pewne substancje, które występują we wszystkich gatunkach, przede wszystkim rozpuszczalne w wodzie polisacharydy (…). One mają działanie immunostymulujące (czyli wzmacniają reakcje układu odpornościowego - red.) - wyjaśnia prof. Bożena Muszyńska.

Cukry występujące w grzybach "są bardzo specyficzne i mają udokumentowane działanie zwiększające odporność". - W wielu krajach leki grzybowe są stosowane w konwencjonalnej terapii w leczeniu chorób onkologicznych. Zwłaszcza podczas chemii i radioterapii różne substancje, które zawarte są w grzybach, mają wpływ również na mózg i ogólny stan, przeciwdziałają zmęczeniu, zwiększają odporność i apetyt czy zmniejszają wypadanie włosów - dodaje.

- To są substancje, które mają też działanie przeciwcukrzycowe, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Wykazują więc bardzo wiele działań - słyszymy.

Każdy gatunek jest inny

Prof. Bożena Muszyńska zwraca uwagę, że każdy gatunek grzyba - czy to uprawnego czy leśnego - posiada charakterystyczne dla siebie związki. - Na przykład boczniak zawiera lowastatynę. Statyny są substancjami stosowanymi jako leki przeciwmiażdżycowe, natomiast tutaj występuje naturalna lowastatyna, która ma mniej działań ubocznych (…). Ma także działanie przeciwstarzeniowe - mówi ekspert.

- Związkiem o jeszcze większej sile przeciwstarzeniowej, występującym powszechnie w grzybach, jest ergotioneina. To jest substancja, którą można trochę porównać do witamin, których zresztą w grzybach jest też dość dużo. Organizm ssaków potrzebuje jej, ale nie potrafi produkować, dlatego trzeba ją dostarczać z pożywieniem - tłumaczy prof. Bożena Muszyńska.

Najwięcej ergotioneiny - spośród grzybów jadalnych - zawiera pieczarka.

Łagodzą depresję i stres

Z kolei podgrzybek brunatny zawiera nie tylko duże ilości polisacharydów, ale i melatoniny, serotoniny oraz związków, które są prekursorami serotoniny. - Niedobór serotoniny może być jednym z czynników wywołujących nawet depresję, a więc związki będące jej prekursorami wpływają na nastrój - twierdzi prof. Bożena Muszyńska.

Grzyby łagodzą stres. - Na przykład cynk, który są w grzybach, może suplementować organizm człowieka w ten pierwiastek, który ma udokumentowane działanie w profilaktyce, a nawet leczeniu depresji - dodaje gość Jedynki.

- Według zaleceń grzyby powinno spożywać się w diecie codziennej dla poprawnej kondycji układu nerwowego człowieka. Zwłaszcza jeżeli ktoś skończył 40. rok życia, kiedy zaczyna się bardzo silne starzenie - uważa prof. Bożena Muszyńska.

Źródło: Paweł i Grzyby/YouTube

Poza tym w audycji:

150 lat temu, w 1872 roku, w Bóbrce Ignacy Łukasiewicz ufundował i ustawił kamienny obelisk na pamiątkę założenia tu kopalni ropy naftowej. Obecnie w tej podkarpackiej wsi znajduje się muzeum, a kopalnia jest najstarszą działającą na świecie. Dlaczego Bóbrka była pierwszym na świecie wielowymiarowym przedsiębiorstwem naftowym, a Ignacy Łukasiewicz - skromny farmaceuta ze Lwowa znalazł się wśród założycieli kopalni Bóbrka obok Tytusa Trzecieskiego - ziemianina i inicjatora tego pomysłu - oraz Karola Klobassy-Zrenckiego - właściciela wsi Bóbrka?

Naszymi gośćmi byli: Barbara Olejarz - dyrektor Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza Bóbrka - i Michał Górecki – adiunkt muzealny.

POSŁUCHAJ

25:06

Grzyby jadalne. Które z nich są najlepsze dla naszego zdrowia? (Jedynka/Eureka)

Czytaj także:

Tytuł audycji: Eureka

Prowadziła: Dorota Truszczak

Goście: prof. Bożena Muszyńska (Uniwersytet Jagielloński), Barbara Olejarz (dyrektor Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza Bóbrka), Michał Górecki (adiunkt muzealny)

Data emisji: 9.08.2022 r. 

Godzina emisji: 19.30

DS

Cztery pory roku
Cztery pory roku
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.