Jednym z najważniejszych sposobów na zapobieganie chorobom są regularne i zdrowe posiłki. Dotyczy to również prewencji nowotworowej. Nasza reporterka Klaudia Porębska rozmawiała na ten temat z prof. Martą Mańczuk z Narodowego Instytutu Onkologii. - Szacuje się, że nawet 70 procent wszystkich nowotworów to są nowotwory związane ze stylem życia. Między innymi właśnie ze sposobem odżywiania się. Dotyczy to również raka jelita grubego - mówi prof. Mańczuk.
Warto wiedzieć, że jelito grube jest niezwykle istotnym elementem naszego układu pokarmowego. - Jest to miejsce, gdzie zachodzą procesy przetwarzania tego, co jemy. W związku z tym to, co jemy, ma znaczenie. Albo może działać protekcyjnie i ochronnie, albo zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - zaznacza ekspertka.
Czytaj także:
Co i jak jeść?
Na czym powinna opierać się nasza dieta, abyśmy uniknęli zachorowania na raka jelita grubego? - Bardzo ważne są warzywa i owoce. Zawarty w nich błonnik pomaga oczyszczać jelita z różnych resztek, a poza tym wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Ponadto pośrednio również pomaga nam w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jest to niezwykle ważne, ponieważ otyłość jest czynnikiem ryzyka raka jelita grubego - wyjaśnia gość programu 1 Polskiego Radia.
Do naszej diety powinniśmy również włączyć pełnoziarniste produkty. - Jeśli pieczywo, to z pełnoziarnistej mąki. Jeśli makarony, to pełnoziarniste Jeśli ryż, to raczej brązowy - wymienia prof. Marta Mańczuk. - Również ważne jest, by jeść ryby i tak zwane dobre tłuszcze, czyli nienasycone tłuszcze. Takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, czy nierafinowany olej rzepakowy. Dostarczają one cennych składników pomagających w procesach trawiennych - dodaje ekspertka.
Istotne jest również to, jakie mięso spożywamy. - Ważne jest, żeby unikać bardzo mocno przetworzonego mięsa i minimalizować ilość czerwonego mięsa, którą zjadamy. Badania naukowe dowodzą ponad wszelką wątpliwość, że może ono zwiększać ryzyko raka jelita grubego. Również sposób przygotowania tego mięsa jest ważny, czyli na przykład grillowanie i pieczenie. W trakcie tych procesów mogą wytwarzać się substancje, które mogą oddziaływać później na śluzówkę jelita grubego i powodować problemy - zaznacza prof. Mańczuk.
Unikajmy alkoholu
Kolejnym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego jest alkohol. Jak mówi ekspertka, w przypadku prewencji nowotworowej najlepszym wyborem jest abstynencja. - Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu, którą można spożywać bez wpływu na ryzyko nowotworu. Wiele chorób nowotworowych jest związanych ze spożywaniem alkoholu, również rak jelita grubego - wyjaśnia prof. Marta Mańczuk na antenie radiowej Jedynki.
Audycja: Sygnały dnia
Prowadzący: Daniel Wydrych, Grzegorz Jankowski
Materiał: Klaudia Porębska
Data emisji: 24.08.2022
Godzina emisji: 6.47
qch
Co jeść, aby uniknąć raka jelita grubego? - Jedynka - polskieradio.pl