Przetwory z warzyw sezonowych
Pomidory, papryka, dynia - to tylko niektóre z dobrodziejstw, które przynosi nam polska jesień. Warzywem bogatym w wiele składników odżywczych jest m.in. cukinia. - Cukinię można przygotować na słodko w formie ciasta, ale jest także dobrym składnikiem do leczo czy na placki - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Justyna Marszałkowska, dietetyk.
Przykładowo soczyste czerwone, żółte i zielone papryki zawierają kilkakrotnie więcej witaminy C niż cytryny. Najwięcej wartości ma oczywiście świeża, surowa papryka, ale również poddana procesom pieczenia i duszenia, zachowuje mnóstwo składników odżywczych. - Na ten moment możemy zrobić paprykę faszerowaną czy leczo albo też wrzucić do słoików w postaci tzw. ketchupu. Bardzo fajnym dodatkiem do posiłków jest papryka w occie - przekonuje gość Jedynki. - Paprykę również bardzo dobrze się kisi i tutaj nie dość, że będziemy mieli więcej witaminy C, dodatkowo w ukiszonej papryce mamy kwas mlekowy, czyli dobre bakterie dla naszych jelit - podkreśla.
Źródłem cennych witamin są również buraki, które doskonale nadają się na różnego rodzaju przetwory. - Buraki można ukisić, można zrobić w zalewie octowej albo po prostu zamrozić. Pieczemy buraki w skórce, żeby zostało najwięcej wartości odżywczych - zwraca uwagę.
Śliwki - bogate źródło błonnika
Warto korzystać z trwającego sezonu na śliwki, ponieważ stanowią nie tylko bogactwo witamin C, A, E oraz z grupy B i składników mineralnych, ale także błonnika. - To, co jest istotne, ten błonnik nie ginie podczas przetwarzania śliwek, więc możemy robić powidła lub piec śliwki, a ten błonnik pozostanie - wyjaśnia dietetyk. - Dodatkowo śliwki, oprócz tego, że zawierają spore ilości witaminy C, mają całkiem sporo potasu. Warto też pamiętać, że wszystkie warzywa i owoce, które jemy ze skórką, mają sporo krzemu, a krzem jest to składnik mineralny, który wpływa doskonale na skórę, włosy, paznokcie - stwierdza rozmówczyni Sławy Bieńczyckiej.
Jabłka, gruszki - najbardziej popularne wśród owoców
- Jabłka są zdecydowanie chyba takim najbardziej dostępnym, całorocznym owocem i one też są w dobrej cenie cały rok, z kolei gruszki kojarzą nam się z jesienią. Zawierają one pektyny, czyli związki, które doskonale wpływają na pracę jelit - przyznaje Justyna Marszałkowska. - Jabłka natomiast, pomimo że są słodkie, nie podnoszą bardzo cukru we krwi, więc są doskonałym owocem dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, są również lekkostrawne - dodaje ekspert.
Czytaj również:
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Gość: Justyna Marszałkowska (dietetyk)
Data emisji: 13.09.2023 r.
Godzina emisji: 9.38
ans
Zbliża się jesień. Warzywa i owoce, po które warto sięgać o tej porze roku - Jedynka - polskieradio.pl