Na której półce w lodówce położyć jogurt, wędlinę, surowe mięso?
Na górnej półce lodówki powinniśmy umieszczać produkty o długiej trwałości, np. przetwory w słoikach, oraz produkty mleczne, np. jogurty czy kefiry. Na środkowych półkach połóżmy produkty z krótkim terminem przydatności - wędliny, sery, dania gotowe.
Na najniższych półkach należy przechowywać żywność, która szybko się psuje, czyli świeże mięso, ryby. - Produkty te nie mogą stać otwarte, powinny być w zamkniętych opakowaniach, tak by nie narażać innych produktów w lodówce na bezpośredni kontakt z nimi - wyjaśnił rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego Szymon Cienki.
Dolne szuflady lodówki to miejsce o niskiej temperaturze, przeznaczone na świeże owoce i warzywa. Z kolei na drzwiach lodówki, w balkonikach, powinny się znaleźć produkty, które wymagają jedynie delikatnego chłodzenia, np. jajka, soki w kartonach, sosy w butelkach.
Czytaj także:
Zadbaj o widoczność dat przydatności i czystość w lodówce
Jak podkreśliła Marta Kielak, dietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, warto często przeglądać lodówkę, by w porę zorientować się, co należy zjeść w pierwszej kolejności. Produkty, których data przydatności do spożycia kończy się niedługo, można wysunąć na przód półki.
Ważne jest także utrzymanie porządku w lodówce. - Różnego rodzaju zabrudzenia, tłuste plamy po sosach, słodkie plamy po napojach są potencjalnie pożywką dla bakterii - zauważyła dietetyk.
Audycja: Sygnały dnia
Prowadził: Daniel Wydrych
Autorka materiału: Izabela Kostyszyn
Data emisji: 6.03.2024
Godzina emisji: 7.48
kk/mpkor