Jak prawidłowo przechowywać żywność? Na której półce w lodówce położyć jogurt, wędlinę, surowe mięso?

Data publikacji: 06.03.2024 10:18
Ostatnia aktualizacja: 07.03.2024 08:36
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jak prawidłowo rozłożyć zakupy spożywcze w lodówce?
Jak prawidłowo rozłożyć zakupy spożywcze w lodówce?, Autor - Pixel-Shot/shutterstock.com
Prawidłowe przechowywanie jedzenia wpływa na jego jakość, a w rezultacie - na nasze zdrowie. Pomaga też zredukować ilość wyrzucanej żywności.
  • Aby zakupione w sklepie produkty się nie popsuły, ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. To, jak zakupy rozłożymy w lodówce, ma znaczenie.

Na której półce w lodówce położyć jogurt, wędlinę, surowe mięso?

Na górnej półce lodówki powinniśmy umieszczać produkty o długiej trwałości, np. przetwory w słoikach, oraz produkty mleczne, np. jogurty czy kefiry. Na środkowych półkach połóżmy produkty z krótkim terminem przydatności - wędliny, sery, dania gotowe.

Na najniższych półkach należy przechowywać żywność, która szybko się psuje, czyli świeże mięso, ryby. - Produkty te nie mogą stać otwarte, powinny być w zamkniętych opakowaniach, tak by nie narażać innych produktów w lodówce na bezpośredni kontakt z nimi - wyjaśnił rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego Szymon Cienki.

Dolne szuflady lodówki to miejsce o niskiej temperaturze, przeznaczone na świeże owoce i warzywa. Z kolei na drzwiach lodówki, w balkonikach, powinny się znaleźć produkty, które wymagają jedynie delikatnego chłodzenia, np. jajka, soki w kartonach, sosy w butelkach.


Czytaj także:



Zadbaj o widoczność dat przydatności i czystość w lodówce

Jak podkreśliła Marta Kielak, dietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, warto często przeglądać lodówkę, by w porę zorientować się, co należy zjeść w pierwszej kolejności. Produkty, których data przydatności do spożycia kończy się niedługo, można wysunąć na przód półki. 

Ważne jest także utrzymanie porządku w lodówce. - Różnego rodzaju zabrudzenia, tłuste plamy po sosach, słodkie plamy po napojach są potencjalnie pożywką dla bakterii - zauważyła dietetyk.


POSŁUCHAJ

03:08

Jak prawidłowo przechowywać żywność? Na której półce w lodówce położyć jogurt, wędlinę, surowe mięso? (Sygnały dnia/Jedynka)

 

Audycja: Sygnały dnia

Prowadził: Daniel Wydrych

Autorka materiału: Izabela Kostyszyn

Data emisji: 6.03.2024

Godzina emisji: 7.48

kk/mpkor

Tak to bywało
Tak to bywało
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.