Croissant, kawa, wołowina po burgundzku. Z czego słynie kuchnia francuska?

Data publikacji: 18.07.2024 14:28
Ostatnia aktualizacja: 18.07.2024 22:33
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Co we Francji jada się na śniadanie?
Co we Francji jada się na śniadanie?, Autor - RossHelen/Shutterstock

POSŁUCHAJ

Croissant, kawa, wołowina po burgundzku. Z czego słynie kuchnia francuska? (Lato z Radiem/Jedynka)

Francja to kraj o wielu smakach. Najbardziej różnorodnymi posiłkami są lunch i kolacja. Śniadanie często jedzone jest w pośpiechu i na słodko. Wielu słuchaczy kojarzy zapewne aromatyczną kawę i chrupiące croissanty. Czy słusznie? O kulinariach nad Sekwaną mówiliśmy w czwartkowym "Lecie z Radiem". 
  • Paryż to miasto, o którym w tegorocznym "Lecie z Radiem" mówiliśmy już wielokrotnie. Sprawdzaliśmy m.in. najpopularniejsze i najbardziej romantyczne miejsca. 
  • Tym razem zajrzeliśmy do francuskiej kuchni. Z czego słyną tamtejsi kucharze? Co je się na śniadanie, a co warto przyrządzić na romantyczną kolację?

Jakie polskie potrawy dziwią Francuzów?

David Gaboriaud przyznaje, że w polskiej kuchni jest kilka elementów nieoczywistych, a wręcz szokujących Francuzów. - U nas niepopularne są produkty kiszone. Ogórki, kapusta czy kefir. Kiedy Francuzi jedzą po raz pierwszy, są zdziwieni. Również tak ciężkie danie jak bigos. Trzeba tłumaczyć, że to gotuje się długo, że każdy może mieć własny przepis. Dla Francuzów jest nie do pomyślenia, jak można łączyć tyle składników w jednym garnku - zaznacza.

Co Francuzi jedzą na śniadanie?

Tradycyjne francuskie śniadanie raczej jedzone jest na słodko. Najczęściej to croissant, czyli pieczywo w kształcie rogalika, oraz kawa. - Może to być także tartinka lub bagietka smarowana masłem i z konfiturami. Albo płatki z mlekiem. Coś bardzo skromnego. Ludzie wstają rano i mają mało czasu dla siebie. Spieszą się do pracy, więc muszą złapać coś w locie - wyjaśnia gość "Lata z Radiem". 

Około południa we Francji, podobnie jak w innych krajach południowych, mamy przerwę. Wtedy jedzony jest lunch, składający się nawet z trzech dań. - Przystawka, danie główne, deser, kieliszek wina - precyzuje Gaboriaud. Około godz. 19 rozpoczyna się pora kolacji. I tu również najczęściej menu zawiera dwa lub trzy dania. - Ten posiłek ludzie zawsze jedzą na siedząco, przy stole, spokojnie - dodaje. 

Czytaj też:

Romantyczna kolacja we Francji

Gość "Lata z Radiem" zapytany został o pomysł na romantyczną kolację dla dwojga. - Przygotowałbym filet z soli [ryba występująca od Morza Czarnego, przez Morze Śródziemne, po Morze Północne i zachodni Bałtyk - red.]. Do tego dałbym palone masło i purée ziemniaczane lub gotowane ziemniaczki z wody oraz szczypiorek. Sola ma bardzo delikatne mięso, nie wymaga też zbyt dużego przygotowania - zdradza. 

Inne charakterystyczne dla tego regionu danie to wołowina po burgundzku. - Ragoût z wołowiny na czerwonym winie z marchewką i z grzybami. Można to jeść również latem - podsumowuje. 

Konkurs "Romantyczny Paryż"

To kolejna rozmowa w związku z konkursem "Romantyczny Paryż". Wyjątkowa zabawa potrwa na antenie do 23 sierpnia, a nagrodą jest dwuosobowy wyjazd do stolicy Francji. Słuchacz zainteresowany wzięciem udziału musi zarejestrować się poprzez specjalny formularz zgłoszeniowy. Warunkiem koniecznym jest stworzenie listu motywacyjnego, a także wyrażenie odpowiednich zgód.

Konkurs polega na zbieraniu punktów przez cały czas jego trwania. Codziennie, od poniedziałku do piątku, od godz. 9.00 do 12.00 w audycji zadajemy pytanie luźno związane z Paryżem lub igrzyskami olimpijskimi. Czekamy na odpowiedzi esemesowe, zaczynające się od: #Paryż. Każda odpowiedź jest warta określoną liczbę punktów. Szczegóły znajdują się na specjalnej stronie internetowej. 

---

"Lato z Radiem" to kultowa audycja nadawana latem w Programie 1 Polskiego Radia, po raz pierwszy wyemitowana 1 lipca 1971 roku. Pomysłodawcą i pierwszym szefem audycji był Aleksander Tarnawski. Początkowo był to magazyn turystyczny, trwający tylko kilkanaście minut. Nowością już pierwszych wydań była emisja na żywo, co w latach 70. XX wieku było nowatorskie. Sygnałem "Lata z Radiem" od początku jest "Polka dziadek". Letnim audycjom od wielu lat towarzyszą również muzyczne koncerty i Pikniki Rodzinne.

Tytuł audycji: Lato z Radiem

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: David Gaboriaud (autor telewizyjnych programów kulinarnych i książki "Coś francuskiego z miłością, z pasją i ze smakiem")

Data emisji: 18.07.2024

Godzina emisji: 10.37

"Lato z Radiem" na antenie Programu 1 Polskiego Radia codziennie, od poniedziałku do soboty, w godz. 9.00-12.00. Słuchaj też na stronie www.latozradiem.pl oraz w aplikacji mobilnej "Lato z Radiem".

mg/kmp

Jedyne takie miejsce
Jedyne takie miejsce
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.