Majonezowe, śledziowe, cebulowe. Najbardziej oryginalne smaki lodów

Data publikacji: 05.08.2024 11:50
Ostatnia aktualizacja: 05.08.2024 13:23
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
W "Lecie z Radiem" opowiemy o najbardziej oryginalnych smakach lodów
W "Lecie z Radiem" opowiemy o najbardziej oryginalnych smakach lodów, Autor - Radoxist studio/Shutterstock

POSŁUCHAJ

Majonezowe, śledziowe, cebulowe. Najbardziej oryginalne smaki lodów (Lato z Radiem/Jedynka)

Majonezowe, szpinakowe, marchewkowe, czosnkowe, śledziowe, szparagowe a także te o smaku sera gorgonzola, oscypka, lub bryndzy, ba! nawet z dodatkiem soli z Wieliczki. O wyobraźni producentów lodów rozmawialiśmy z Krzysztofem Kopcińskim. 
  • Sezon letni sprzyja jedzeniu lodów. To deser niezwykle popularny wśród Polaków, a w przestrzeni publicznej pojawiają się również informacje o tym, że dobrej jakości lody mogą pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie. 
  • W ostatnich latach pojawia się coraz więcej nieoczywistych smaków. Zmieniają się również technologie i metody wytwarzania. 
  • Polska Agencja Prasowa poinformowała o procedurze wytwarzania lodów z nienadających się do sprzedaży buraków ćwikłowych opracowanej przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Lody o mniejszej kaloryczności

Krzysztof Kopciński zdradził, że do jego ulubionych należą lody o smaku kefiru i liścia laurowego. Co ważne, nietypowe smaki często są mniej kaloryczne. - Staramy się używać jak najmniej cukru lub stosujemy zamienniki cukru - przyznaje w rozmowie ze Sławą Bieńczycką. Dodaje, że smak zmienia się również w zależności od tego czy lody tworzone są na bazie mleka czy np. maślanki. 

Lody ze śledzia i czerwonej cebuli

Na rynku pojawiają się m.in. lody śledziowe. Kluczowy jest tu sposób przygotowywania. - Mamy to na żółtkach, na mleku. Musimy zagotować do pewnej temperatury i później tego śledzia miksujemy z przyprawami. Musi to nam smakować. W moich lodach tego śledzia jest ok. 80 proc. - zdradza gość "Lata z Radiem". 

Krzysztof Kopciński oferuje również lody cebulowe z odmiany czerwonej. - Pod wpływem podgrzania czy podsmażenia czerwona cebula daje nam słodkość. Uważam, że właśnie to warzywo najlepsze jest do deserów - zaznacza. W lodach z czerwonej cebuli nie ma cukru, jest jednak czerwone wino. - To nie jest ta nasza biała cebula, ostra i surowa - podkreśla. 

---

"Lato z Radiem" to kultowa audycja nadawana latem w Programie 1 Polskiego Radia, po raz pierwszy wyemitowana 1 lipca 1971 roku. Pomysłodawcą i pierwszym szefem audycji był Aleksander Tarnawski. Początkowo był to magazyn turystyczny, trwający tylko kilkanaście minut. Nowością już pierwszych wydań była emisja na żywo, co w latach 70. XX wieku było nowatorskie. Sygnałem "Lata z Radiem" od początku jest "Polka dziadek". Letnim audycjom od wielu lat towarzyszą również muzyczne koncerty i Pikniki Rodzinne.

Tytuł audycji: Lato z Radiem

Prowadziła: Sława Bieńczycka

Gość: Krzysztof Kopciński (mistrz cukiernictwa, prowadzący warsztaty i szkolenia, juror programów kulinarnych)

Data emisji: 5.08.2024 r.

Godzina emisji: 9.38

"Lato z Radiem" na antenie Programu 1 Polskiego Radia codziennie, od poniedziałku do soboty, w godz. 9.00-12.00. Słuchaj też na stronie www.latozradiem.pl oraz w aplikacji mobilnej "Lato z Radiem".

mg

Noc z reportażem
Noc z reportażem
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.