- Woda powodziowa to najbardziej niebezpieczne z możliwych zagrożenie zarówno chemiczne, jak i biologiczne - podkreślił w audycji "Lato z Radiem" dr Paweł Grzesiowski, główny inspektor sanitarny. - Woda powodziowa zabiera ze sobą wszystko, przez co przepływa - a przepływa przez uszkodzone kolektory ściekowe, szamba, stacje paliw, wysypiska - podkreślił.
- Proszę sobie wyobrazić, że woda powodziowa jest rozcieńczonym szambem. Wkładamy do takiego szamba słoik z klopsikami, puszkę z rybą, wyjmujemy i stwierdzamy, że opakowanie jest w zasadzie czyste. Nie! Jeśli coś pływało w szambie - musi zostać W-Y-R-Z-U-C-O-N-E - zaznaczył gość audycji "Lato z Radiem".
- Takie opakowania trzeba by było poddać specjalnej procedurze dezynfekcji. Wątpię, by ktokolwiek z państwa dysponował takimi możliwościami. Proszę nie bawić się w wycieranie, moczenie. To jest niebezpieczne dla zdrowia i życia - wyjaśnił dr Grzesiowski.
Dodał, że przed wodą powodziową należy chronić także skórę - używać gumowych rękawiczek, wysokich butów. Jeśli zdarzy nam się uraz - np. skaleczymy się - należy się zgłosić na SOR, do ambulatorium. Ranę trzeba oczyścić i przyjąć szczepionkę przeciwko tężcowi.
Czytaj także:
Relacja na bieżąco z sytuacji powodziowej na południu kraju cały czas na antenach Polskiego Radia - Jedynki, Dwójki, Trójki, Czwórki, Polskiego Radia 24 oraz Radia Kierowców. Relacjonujemy minuta po minucie w internecie na stronie polskieradio24.pl.
Pij i używaj jedynie wody butelkowanej!
Na terenach dotkniętych powodzią mogą wystąpić problemy z dostępem do wody pitnej. Najlepiej korzystać z wody butelkowanej. Woda kranowa może nie nadawać do spożycia albo może być zdatna do spożycia tylko po przegotowaniu.
Szczegółowe informacje dotyczące przydatności do spożycia wody kranowej są dostępne w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Woda z zalanych prywatnych studni nie nadaje się do spożycia. Po ustąpieniu powodzi konieczna jest dezynfekcja studni i badania wody. Instrukcja, jak oczyścić i odkazić studnię, jest dostępna TU.
Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.
Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
- produkty nietrwałe (mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, gotowe potrawy itp.) przechowuj w temperaturze niższej niż 80 stopni Celsjusza lub zgodnie z etykietą,
- przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne,
- składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu,
- nie przechowuj żywności, nawet tymczasowo, w miejscach brudnych - w chlewach, oborach, kurnikach itp.,
- chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami,
- nie przechowuj żywności w pomieszczeniu, które po zalaniu nie zostało zdezynfekowane, wysuszone, odnowione. Zasady postępowania w przypadku zalania budynków użyteczności publicznej i mieszkalnych ściekami bytowymi można przeczytać TU.
Bardzo ważne!
Wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową.
Do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
Nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych.
Zwróć uwagę na to, żeby nie pomylić z żywnością produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność.
Masz te objawy? Zgłoś się do lekarza!
Jeśli u Ciebie lub domowników pojawi się biegunka, wymioty, podwyższona temperatura i tym podobne objawy zatrucia pokarmowego, niezwłocznie zwróć się do lekarza. Im szybsza pomoc lekarska, tym szybszy powrót do zdrowia. Czasem jest to warunek uratowania życia.
Dzięki działającej całą dobę infolinii - 800 190 590 - można uzyskać informację o dostępnej pomocy zdrowotnej.
Prezes NFZ Filip Nowak podpisał zarządzenie umożliwiające skorzystanie z pomocy dowolnego lekarza na terenie kraju. Warto wiedzieć, że farmaceuci mogą wystawiać recepty farmaceutyczne w sytuacji zagrożenia zdrowia bądź życia pacjenta.
"Lato z Radiem" na antenie Programu 1 Polskiego Radia codziennie, od poniedziałku do soboty, w godzinach 9.00 - 12.00. Słuchaj też na stronie www.latozradiem.pl oraz w aplikacji mobilnej "Lato z Radiem".
Jedynka/gov.pl/kk/wmkor