Historia miasta od kuchni. Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska"

Data publikacji: 26.09.2024 16:00
Ostatnia aktualizacja: 26.09.2024 16:19
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
W "Czterech porach roku" opowiedzieliśmy o najnowszej wystawie Muzeum Warszawy
W "Czterech porach roku" opowiedzieliśmy o najnowszej wystawie Muzeum Warszawy, Autor - Grand Warszawski/Shutterstock
Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska" opowiada historię miasta… od kuchni! Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. 

Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Jedzenie zajmuje istotne miejsce w historii społecznej miasta. Doskonale ukazuje zachodzące przemiany, ale ma również niebagatelny wpływ na obyczaje, relacje międzyludzkie czy przestrzeń miejską od czasów średniowiecznych aż do dziś.


POSŁUCHAJ

09:49

Historia miasta od kuchni. Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska" (Cztery pory roku/Jedynka)

 


- Podjęłyśmy taką próbę, żeby spróbować opowiedzieć historię trochę od innej strony. To jest też jakby zgodne z z pewnymi propozycjami, takimi teoretycznymi w podejściu do historii, żeby badać ją z różnych perspektyw. Mieliśmy wystawę dotyczącą perspektywy zwierzęcej, ta jest ludzka, ale z  nieoczywistej strony - od kuchni, dosłownie i w przenośni - mówi w "Czterech porach roku" Lena Wicherkiewicz, kuratorka wystawy. - Opowiadamy tę wystawę w dwóch częściach. Z jednej strony skupiamy się na gotowaniu i jak ono wyglądało w mieszczańskiej kamienicy czy w mieszkaniu roboczym. Druga część wystawy jest poświęcona temu, co jest specyficznie miejskie, czyli kuchni miejskiej, ulicznej - dodaje. 

Pierwsze urządzenia w kuchni 

Innowacje kuchenne zaczęły zachodzić dopiero na początku XIX wieku - je również można prześledzić na wystawie na przykładzie pierwszych kuchenek gazowych czy urządzeń. 

- Chcemy zwrócić uwagę, że praca w kuchni jest pracą bardzo angażującą, fizyczną. Niestety nie ma możliwości podniesienia np. miedzianego rondla, ktry był ciężki, ale można to sobie wyobrazić - zaznacza kuratorka. - Innowacje szły w takim kierunku, żeby tę pracę ułatwić, też uczynić ją czystszą. Te pierwsze gotowania przy otwartym oknie były bardzo brudzące - opowiada gościni Agnieszki Kunikowskiej. 

Jedzenie uliczne 

Początki modnego dziś street foodu sięgają średniowiecza, a na wystawie można dowiedzieć się, jak zmieniały się dania serwowane pod chmurką,  a także czym były handelki i bawarie oraz jak rozwijało się zbiorowe żywienie. O jedzeniu na świeżym powietrzu, niegdyś i teraz, opowiada ostatnia część wystawy.

Czytaj również: 

Prowadziła: Agnieszka Kunikowska

Gość: Lena Wicherkiewicz (kuratorka wystawy) 

Data emisji: 26.09.2024

Godziny emisji: 9.00-12.00

ans

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.