Jedzenie zajmuje istotne miejsce w historii społecznej miasta. Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne.
Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.
Co można zobaczyć na wystawie "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska"?
Narracja wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" rozwija się wokół gotowania w domu i gastronomii miejskiej.
Dawne sposoby przygotowywania i przechowywania jedzenia przybliżają obiekty pochodzące z wykopalisk archeologicznych. Innowacje kuchenne można prześledzić na przykładzie pierwszych kuchenek gazowych czy urządzeń takich jak maszynka do lodów, mikser, krajalnica i czajnik elektryczny.
Część ekspozycji poświęcona jest działalności instytucji charytatywnych, jedzeniu ulicznemu (street food) i jedzeniu na świeżym powietrzu. Można się m.in. dowiedzieć, jak zmieniały się dania serwowane pod chmurką, a także czym były handelki i bawarie oraz jak rozwijało się zbiorowe żywienie. Kawiarniane ogródki i dzielenie się smakołykami na piknikach nad Wisłą też mają długą tradycję.
Czytaj także:
- Ważnym elementem wystawy, motywem przewijającym się przez wszystkie sale, są ilustracje autorstwa Marty Tomiak, wykonane przez artystkę specjalnie dla nas, na zamówienie, m.in. na podstawie różnych rycin - opowiedziały gościnie audycji "Kulturalna Jedynka", kuratorki wystawy: Lena Wicherkiewicz i Zuzanna Różańska.
Wśród skarbów prezentowanych na wystawie "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" jest również jedno z pierwszych wydań legendarnej książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za pięć złotych".
Przygotowano także atrakcje dla najmłodszych zwiedzających - w kilku miejscach ekspozycja płynnie przechodzi w przestrzeń zabawy i nauki. Można np. skomponować własny posiłek z produktów umieszczonych na magnesach i samodzielnie ułożyć menu dla "food trucka Muzeum Warszawy".
Czytaj także:
"Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska"
Muzeum Warszawy, Rynek Starego Miasta 28/42
Wystawa czynna: 17.10.2024-17.04.2025
Tytuł audycji: Kulturalna Jedynka
Prowadziła: Anna Stempniak
Goście: Lena Wicherkiewicz i Zuzanna Różańska (kuratorki wystawy, Muzeum Warszawy)
Data emisji: 16.10.2024 r.
Godzina emisji: 23.40
Jedynka/mat. promocyjne/kk/wmkor
Nie tylko wuzetka. "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" - nowa wystawa w Muzeum Warszawy - Jedynka - polskieradio.pl