Nie tylko wuzetka. "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" - nowa wystawa w Muzeum Warszawy

Data publikacji: 17.10.2024 06:55
Ostatnia aktualizacja: 17.10.2024 07:21
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Warszawskie ciastko wuzetka - według historyka i varsavianisty, Jarosława Zielińskiego, deser powstał w 1949 roku
Warszawskie ciastko wuzetka - według historyka i varsavianisty, Jarosława Zielińskiego, deser powstał w 1949 roku, Autor - shutterstock.com/ffolas
Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie.

Jedzenie zajmuje istotne miejsce w historii społecznej miasta. Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne.

Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.


POSŁUCHAJ

09:34

Nowa wystawa w Muzeum Warszawy: "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" - reportaż Anny Stempniak (Kulturalna Jedynka)

 

Co można zobaczyć na wystawie "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska"?

Narracja wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" rozwija się wokół gotowania w domu i gastronomii miejskiej.

Dawne sposoby przygotowywania i przechowywania jedzenia przybliżają obiekty pochodzące z wykopalisk archeologicznych. Innowacje kuchenne można prześledzić na przykładzie pierwszych kuchenek gazowych czy urządzeń takich jak maszynka do lodów, mikser, krajalnica i czajnik elektryczny.

Część ekspozycji poświęcona jest działalności instytucji charytatywnych, jedzeniu ulicznemu (street food) i jedzeniu na świeżym powietrzu. Można się m.in. dowiedzieć, jak zmieniały się dania serwowane pod chmurką, a także czym były handelki i bawarie oraz jak rozwijało się zbiorowe żywienie. Kawiarniane ogródki i dzielenie się smakołykami na piknikach nad Wisłą też mają długą tradycję.

Czytaj także:

- Ważnym elementem wystawy, motywem przewijającym się przez wszystkie sale, są ilustracje autorstwa Marty Tomiak, wykonane przez artystkę specjalnie dla nas, na zamówienie, m.in. na podstawie różnych rycin - opowiedziały gościnie audycji "Kulturalna Jedynka", kuratorki wystawy: Lena Wicherkiewicz i Zuzanna Różańska.

Wśród skarbów prezentowanych na wystawie "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" jest również jedno z pierwszych wydań legendarnej książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za pięć złotych". 

Przygotowano także atrakcje dla najmłodszych zwiedzających - w kilku miejscach ekspozycja płynnie przechodzi w przestrzeń zabawy i nauki. Można np. skomponować własny posiłek z produktów umieszczonych na magnesach i samodzielnie ułożyć menu dla "food trucka Muzeum Warszawy".

Czytaj także:

"Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska"

Muzeum Warszawy, Rynek Starego Miasta 28/42

Wystawa czynna: 17.10.2024-17.04.2025

Tytuł audycji: Kulturalna Jedynka

Prowadziła: Anna Stempniak

Goście: Lena Wicherkiewicz i Zuzanna Różańska (kuratorki wystawy, Muzeum Warszawy)

Data emisji: 16.10.2024 r. 

Godzina emisji: 23.40

Jedynka/mat. promocyjne/kk/wmkor

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.