Lepienie pierogów czy wypiekanie pachnących pierników wspólnie z dziećmi może być ciekawe i pouczające, w szczególności jeśli wezmą w tym udział rodzice i dziadkowie. To nie tylko zabawa i zacieśnianie więzi rodzinnych, ale też nauka oraz poznawanie nowych smaków i zapachów.
Oczywiście, musimy liczyć się z tym, że nasza kuchnia po takim wspólnym pichceniu może wyglądać tak, jakby przeszło przez nią tornado, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby później wspólnie posprzątać ten bałagan…
Co lubią gotować dzieci?
Sebastian Gołębiewski, kucharz, instruktor kulinarny i szef kuchni zachęca, żeby zapraszać dzieci do wspólnego gotowania. - One uwielbiają być w kuchni. Mimo że my jesteśmy przyzwyczajeni do tego, żeby je wyręczać, to okazuje się, że one mogą być bardzo pomocne - mówi.
- Takie małe rączki potrafią robić bardzo dorosłe kuchenne rzeczy. Na co dzień pracuję z dziećmi i widzę, że śmiało radzą sobie ze wszystkim. Przede wszystkim to pozwala im ćwiczyć różne manualne zdolności, ale nie tylko - dodaje gość Jedynki.
Co dzieci lubią najbardziej gotować? - Oczywiście, że to są słodkie rzeczy, ale gotują również wspaniałe rzeczy wytrawne. Różnego rodzaju makarony, a także dania kuchni azjatyckiej… - kontynuuje.
Najważniejszy jest wspólny czas
Sebastian Gołębiewski mówi, żeby nie przejmować się tym, że dzieci mogą nabałaganić. - Dajmy im możliwość spróbowania własnych sił. Wspólne gotowanie i później wspólne jedzenie tych potraw, to taki wielowymiarowy plus z bycia razem i uczenia dzieci. W dzisiejszych czasach mamy mało tych chwil, które spędzamy razem, więc każda taka możliwość jest świetna - wyjaśnia.
- Poza tym budujemy w dzieciach poczucie samodzielności, które zaowocuje w przyszłości. Kolejną sprawą jest świadomość tradycji oraz wspomnienia, bo kto z nas nie pamięta tego, co gotowała babcia, mama czy ktokolwiek inny z rodziny? Często odtwarzamy sobie w głowie te smaki, zapachy i aromaty dobiegające z kuchni. Dlatego zbudujmy w dzieciach te wspomnienia, bo to na pewno będzie świetna podstawa dorosłego życia - dodaje.
Ekspert tłumaczy: - Będzie im łatwiej, ponieważ będą bardziej samodzielne i otwarte.
Zobacz także:
Audycja: Cztery pory roku
Prowadziła: Agnieszka Kunikowska
Gość: Sebastian Gołębiewski (kucharz, instruktor kulinarny i szef kuchni)
Data emisji: 19.12.2024
Godziny emisji: 9.39
DS
Wspólne gotowanie z dziećmi? To bardzo dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu - Jedynka - polskieradio.pl