Wspólne gotowanie z dziećmi? To bardzo dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu

Data publikacji: 19.12.2024 14:45
Ostatnia aktualizacja: 19.12.2024 15:01
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Wspólne gotowanie może sprawić wiele radości
Wspólne gotowanie może sprawić wiele radości, Autor - Yuganov Konstantin/shutterstock
Czy rodzinne gotowanie to dobry sposób na wspólne spędzanie czasu? Oczywiście, że tak! Szczególnie teraz, w okresie przedświątecznym, kiedy jesteśmy w naszej kuchni częściej i dłużej, warto zaprosić do gotowania czy pieczenia nasze dzieci. W ten sposób możemy nauczyć najmłodszych samodzielności.

Oczywiście, musimy liczyć się z tym, że nasza kuchnia po takim wspólnym pichceniu może wyglądać tak, jakby przeszło przez nią tornado, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby później wspólnie posprzątać ten bałagan…


POSŁUCHAJ

06:48

Wspólne gotowanie z dziećmi? To bardzo dobry pomysł na rodzinne spędzenie czasu (Jedynka/Cztery pory roku)

 

Co lubią gotować dzieci?

Sebastian Gołębiewski, kucharz, instruktor kulinarny i szef kuchni zachęca, żeby zapraszać dzieci do wspólnego gotowania. - One uwielbiają być w kuchni. Mimo że my jesteśmy przyzwyczajeni do tego, żeby je wyręczać, to okazuje się, że one mogą być bardzo pomocne - mówi.

- Takie małe rączki potrafią robić bardzo dorosłe kuchenne rzeczy. Na co dzień pracuję z dziećmi i widzę, że śmiało radzą sobie ze wszystkim. Przede wszystkim to pozwala im ćwiczyć różne manualne zdolności, ale nie tylko - dodaje gość Jedynki.

Co dzieci lubią najbardziej gotować? - Oczywiście, że to są słodkie rzeczy, ale gotują również wspaniałe rzeczy wytrawne. Różnego rodzaju makarony, a także dania kuchni azjatyckiej… - kontynuuje.

Najważniejszy jest wspólny czas

Sebastian Gołębiewski mówi, żeby nie przejmować się tym, że dzieci mogą nabałaganić. - Dajmy im możliwość spróbowania własnych sił. Wspólne gotowanie i później wspólne jedzenie tych potraw, to taki wielowymiarowy plus z bycia razem i uczenia dzieci. W dzisiejszych czasach mamy mało tych chwil, które spędzamy razem, więc każda taka możliwość jest świetna - wyjaśnia.

- Poza tym budujemy w dzieciach poczucie samodzielności, które zaowocuje w przyszłości. Kolejną sprawą jest świadomość tradycji oraz wspomnienia, bo kto z nas nie pamięta tego, co gotowała babcia, mama czy ktokolwiek inny z rodziny? Często odtwarzamy sobie w głowie te smaki, zapachy i aromaty dobiegające z kuchni. Dlatego zbudujmy w dzieciach te wspomnienia, bo to na pewno będzie świetna podstawa dorosłego życia - dodaje.

Ekspert tłumaczy: - Będzie im łatwiej, ponieważ będą bardziej samodzielne i otwarte.

Zobacz także:

Prowadziła: Agnieszka Kunikowska

Gość: Sebastian Gołębiewski (kucharz, instruktor kulinarny i szef kuchni)

Data emisji: 19.12.2024

Godziny emisji: 9.39

DS

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.