Ludmiła Podgórska, dietetyczka bariatryczna, zwróciła uwagę w audycji "Pigułka na zdrowie", że święta trwają raptem trzy dni. Żyjemy w czasach, w których nie ma problemów z dostępnością produktów. Dlatego warto się zastanowić nad świąteczną listą zakupów i liczbą dań. Zamiast robić kilkadziesiąt potraw, z których połowa będzie później zalegała w lodówce i ostatecznie trafi do kosza na śmieci, lepiej wybrać kilka i zainwestować w dobrej jakości produkty.
Dr Olga Starczewska, lekarka, podkreśliła w radiowej Jedynce, że takim produktem, który rzadko się je w polskich domach są ryby. Święta Bożego Narodzenia to jedna z nielicznych okazji, gdy one się na naszych stołach pojawiają. Warto wybrać te, które są naprawdę dobre jakościowo. Może to być dorsz, mintaj, makrela. Ryby pieczemy a nie smażymy. Podobnie lepiej podać pierogi z wody niż odsmażane na patelni.
Czytaj także:
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że warto trzymać się pięciu zaleceń:
1. Przed kolacją wigilijną jedz normalnie
Nie powinniśmy się cały dzień głodzić z myślą, że przecież najemy się wieczorem, podczas kolacji wigilijnej. Należy jeść normalne, regularne posiłki, co trzy-cztery godziny, zaczynając od śniadania. Warto wybrać dania lekkostrawne i delikatne.
Cały dzień niejedzenia sprawi, że nasz organizm będzie wygłodzony i w efekcie wieczorem rzucimy się na potrawy i zaczniemy w niekontrolowany sposób zaspokajać głód, nie zwracając uwagi na smak i ilość spożywanych pokarmów.
2. Delektuj się potrawami świątecznymi
Sygnał o zaspokojeniu głodu dociera do nas z lekkim opóźnieniem. Gdy mamy nieograniczony dostęp do jedzenia, warto posiłki spożywać wolniej i delektować się ich smakiem. Nasz żołądek zyska w ten sposób odpowiednią przestrzeń do przekazania sygnału o osiągnięciu sytości do mózgu. W rezultacie zjemy mniej.
3. Staraj się jeść tylko wtedy, gdy czujesz głód
W okresie świątecznym lodówki są pełne, na stołach stoją patery z ciastem i słodyczami. Mamy jedzenie na wyciągnięcie ręki. Powinniśmy przed sięgnięciem po kolejną porcję zadać sobie pytanie, z jakiego powodu to robimy? Czy ta chęć podyktowana jest poczuciem głodu, czy bardziej ochotą na konkretny produkt lub smak?
4. Rób przerwy pomiędzy jedzeniem kolejnych potraw
Robienie przerw w jedzeniu jest ważne, ponieważ zapewni nam regularność posiłków, nie obciąży naszego organizmu i da czas na regenerację. W przerwach między posiłkami nawadniajmy się wodą. Jeżeli będziemy robili odpowiednio długie przerwy (ok. 2-3 godzinne) wzrośnie znacznie szansa, że zjemy odpowiednio mniej niż w przypadku gdybyśmy jedli bez przerwy.
5. Zadbaj o ruch
Jeżeli nie chcemy czuć się przejedzeni, warto co jakiś czas wstać od stołu. Możemy udać się na spacer z bliskimi, wrócić na piechotę do domu po zakończeniu świętowania. Wysiłek fizyczny sprawi, że łatwiej będzie nam spalić ewentualne nadwyżki energetyczne i dzięki temu nie będziemy czuć się pełni i ciężcy.
Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie
Prowadził: Artur Wolski
Goście: dr Olga Starczewska (lekarka) i Ludmiła Podgórska (dietetyczka bariatryczna)
Data emisji: 21.12.2024
Godzina emisji: 13.45
kk