Co zrobić, by się nie przejeść w święta Bożego Narodzenia?

Data publikacji: 21.12.2024 14:25
Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 14:32
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Jak skomponować zdrowe i smaczne menu świąteczne?
Jak skomponować zdrowe i smaczne menu świąteczne?, Autor - Shutterstock
Wystarczy zwrócić uwagę na kilka kwestii, aby święta Bożego Narodzenia upłynęły nam w rodzinnej atmosferze, bez poczucia, że zjedliśmy za dużo i bez bólu brzucha.

Ludmiła Podgórska, dietetyczka bariatryczna, zwróciła uwagę w audycji "Pigułka na zdrowie", że święta trwają raptem trzy dni. Żyjemy w czasach, w których nie ma problemów z dostępnością produktów. Dlatego warto się zastanowić nad świąteczną listą zakupów i liczbą dań. Zamiast robić kilkadziesiąt potraw, z których połowa będzie później zalegała w lodówce i ostatecznie trafi do kosza na śmieci, lepiej wybrać kilka i zainwestować w dobrej jakości produkty.

Dr Olga Starczewska, lekarka, podkreśliła w radiowej Jedynce, że takim produktem, który rzadko się je w polskich domach są ryby. Święta Bożego Narodzenia to jedna z nielicznych okazji, gdy one się na naszych stołach pojawiają. Warto wybrać te, które są naprawdę dobre jakościowo. Może to być dorsz, mintaj, makrela. Ryby pieczemy a nie smażymy. Podobnie lepiej podać pierogi z wody niż odsmażane na patelni. 

POSŁUCHAJ

08:53

Co zrobić, by się nie przejść w święta Bożego Narodzenia? (Pigułka na zdrowie/Jedynka)

 

Czytaj także:

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że warto trzymać się pięciu zaleceń:

1. Przed kolacją wigilijną jedz normalnie

Nie powinniśmy się cały dzień głodzić z myślą, że przecież najemy się wieczorem, podczas kolacji wigilijnej. Należy jeść normalne, regularne posiłki, co trzy-cztery godziny, zaczynając od śniadania. Warto wybrać dania lekkostrawne i delikatne.

Cały dzień niejedzenia sprawi, że nasz organizm będzie wygłodzony i w efekcie wieczorem rzucimy się na potrawy i zaczniemy w niekontrolowany sposób zaspokajać głód, nie zwracając uwagi na smak i ilość spożywanych pokarmów.

2. Delektuj się potrawami świątecznymi

Sygnał o zaspokojeniu głodu dociera do nas z lekkim opóźnieniem. Gdy mamy nieograniczony dostęp do jedzenia, warto posiłki spożywać wolniej i delektować się ich smakiem. Nasz żołądek zyska w ten sposób odpowiednią przestrzeń do przekazania sygnału o osiągnięciu sytości do mózgu. W rezultacie zjemy mniej.

3. Staraj się jeść tylko wtedy, gdy czujesz głód

W okresie świątecznym lodówki są pełne, na stołach stoją patery z ciastem i słodyczami. Mamy jedzenie na wyciągnięcie ręki. Powinniśmy przed sięgnięciem po kolejną porcję zadać sobie pytanie, z jakiego powodu to robimy? Czy ta chęć podyktowana jest poczuciem głodu, czy bardziej ochotą na konkretny produkt lub smak?

4. Rób przerwy pomiędzy jedzeniem kolejnych potraw

Robienie przerw w jedzeniu jest ważne, ponieważ zapewni nam regularność posiłków, nie obciąży naszego organizmu i da czas na regenerację. W przerwach między posiłkami nawadniajmy się wodą. Jeżeli będziemy robili odpowiednio długie przerwy (ok. 2-3 godzinne) wzrośnie znacznie szansa, że zjemy odpowiednio mniej niż w przypadku gdybyśmy jedli bez przerwy.

5. Zadbaj o ruch

Jeżeli nie chcemy czuć się przejedzeni, warto co jakiś czas wstać od stołu. Możemy udać się na spacer z bliskimi, wrócić na piechotę do domu po zakończeniu świętowania. Wysiłek fizyczny sprawi, że łatwiej będzie nam spalić ewentualne nadwyżki energetyczne i dzięki temu nie będziemy czuć się pełni i ciężcy.

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadził: Artur Wolski

Goście: dr Olga Starczewska (lekarka) i Ludmiła Podgórska (dietetyczka bariatryczna)

Data emisji: 21.12.2024

Godzina emisji: 13.45

kk

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.