Renifery św. Mikołaja, owce w szopce. Zwierzęta, które kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem

Data publikacji: 23.12.2024 15:20
Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 19:29
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Czy renifery głównie kojarzą się z Bożym Narodzeniem?
Czy renifery głównie kojarzą się z Bożym Narodzeniem? , Autor - Shutterstock
Zwierzęta w naszej kulturze są obecne bardzo mocno. Dlaczego w szopkach oglądamy owce czy kozy, a na naszym stole pojawia się karp, podczas gdy w innych krajach (kulturach) kulinarnym przysmakiem świąt jest... indyk? Dlaczego Boże Narodzenie kojarzy się młodym ludziom głównie z reniferami? 

Jakie zwierzę kojarzy się z Bożym Narodzeniem? 

Gość Jedynki, prof. Piotr Tryjanowski przyznaje, że od 14 lat przeprowadza ankiety wśród studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, odnośnie tego, z jakimi zwierzętami kojarzy się im Boże Narodzenie. - Wyniki są szokujące, w ostatnich dwóch latach ok. 80 proc. studentów i studentek odpowiedziało, że takim zwierzęciem jest renifer - mówi. -  Te zwierzaki mają fantastyczne cechy, które predysponują do tego, żebyśmy o nich mówili również w święta, ale mam wrażenie, że to jest efekt działalności komercyjnej - ocenia ekspert. 

POSŁUCHAJ

11:50

Renifery św. Mikołaja, owce w szopce. Zwierzęta, które kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Rudzik - co ma wspólnego z Bożym Narodzeniem? 

Prof. Tryjanowski znajduje też ornitologiczne wątki, jeżeli chodzi o Boże Narodzenie. Ptasim symbolem w Wielkiej Brytanii jest rudzik. Ów ptak  zdobi karki świąteczne, opakowania herbaty i papier do zawijania prezentów. - Ten ptak zrewolucjonizował podejście do świąt Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii. Rudzik był czerwony, a listonosze na swoje uniformy zakładali czerwoną płachtę, żeby byli widoczni z daleka - opowiada rozmówca Romana Czejarka. - W tradycji angielskiej ptaki są bardzo blisko ludzi i ten rudzik jest symbolem skojarzenia się z brytyjską pocztą i świętami - dodaje. 

Indyk - przysmakiem w innych krajach

Indyk jest wpisany głównie w tradycję Święta Dziękczynienia obchodzonego w Stanach Zjednoczonych pod koniec listopada. Jednak tradycja przyrządzania indyka w dni świąteczne przywędrowała z Anglii. - Jest tam to bardzo widoczne, indyk to był ptak, który pokazywał, że naprawdę cała rodzina może się nim najeść - mówi gość Jedynki. - W XV-XVI wieku mocno królował na stołach, w tym na królewskich ucztach bożonarodzeniowych - dodaje. 

Zobacz także:

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadził: Roman Czejarek

Gość: prof. Piotr Tryjanowski (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)

Data emisji: 23.12.2024 

Godzina emisji: 11.16

ans/DS

Kulturalna Jedynka
Kulturalna Jedynka
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.