- W czasie procesu dojrzewania czynnikiem przyspieszającym jest etylen. Niektóre warzywa i owoce są zdolne do wytwarzania bardzo dużych ilości tego związku chemicznego i przez to bardzo szybkiego dojrzewania i przejrzewania - mówił gość "Czterech pór roku".
Owoce i warzywa z tej grupy określa się mianem "klimakterycznych". Należą do nich m.in. jabłka, gruszki, brzoskwinie, awokado, banany, śliwki, arbuz i pomidory.
Andrzej Janicki zdradził, jak w warunkach domowych każdy z nas może sterować procesem dojrzewania owoców i warzyw nieklimaterycznych (np. truskawek i śliwek). - Dobrym sposobem jest zapakowanie ich lub położenie w jednym pudełku z przekrojonym owocem np. jabłka. Takie przekrojenie powoduje, że owoc zaczyna bardzo intensywnie produkować etylen. Musimy też pamiętać, że etylen powstaje przy najmniejszym uszkodzeniu owocu albo warzywa. Takie owoce i warzywa, zaczynając produkować etylen, jednocześnie błyskawicznie zaczynają zmieniać swoje właściwości.
Więcej w nagraniu audycji.
pg
Klimakterium w wydaniu warzyw i owoców - Jedynka - polskieradio.pl