Klimakterium w wydaniu warzyw i owoców

Data publikacji: 29.05.2012 14:33
Ostatnia aktualizacja: 16.07.2020 13:54
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce, Autor - Glow Images/East News

POSŁUCHAJ

Dr Andrzej Janicki o dojrzewaniu owoców i warzyw

Jabłka i banany dojrzewają i przejrzewają dużo szybciej od truskawek i śliwek. Zjawisko to tłumaczył w Jedynce dr Andrzej Janicki z warszawskiej SGGW.

- W czasie procesu dojrzewania czynnikiem przyspieszającym jest etylen. Niektóre warzywa i owoce są zdolne do wytwarzania bardzo dużych ilości tego związku chemicznego i przez to bardzo szybkiego dojrzewania i przejrzewania - mówił gość "Czterech pór roku".

Owoce i warzywa z tej grupy określa się mianem "klimakterycznych". Należą do nich m.in. jabłka, gruszki, brzoskwinie, awokado, banany, śliwki, arbuz i pomidory.

Andrzej Janicki zdradził, jak w warunkach domowych każdy z nas może sterować procesem dojrzewania owoców i warzyw nieklimaterycznych (np. truskawek i śliwek). - Dobrym sposobem jest zapakowanie ich lub położenie w jednym pudełku z przekrojonym owocem np. jabłka. Takie przekrojenie powoduje, że owoc zaczyna bardzo intensywnie produkować etylen. Musimy też pamiętać, że etylen powstaje przy najmniejszym uszkodzeniu owocu albo warzywa. Takie owoce i warzywa, zaczynając produkować etylen, jednocześnie błyskawicznie zaczynają zmieniać swoje właściwości.

Więcej w nagraniu audycji.

pg

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.