Krupniok to nie kaszanka. Co w nim takiego wyjątkowego?

Data publikacji: 15.11.2012 08:46
Ostatnia aktualizacja: 17.09.2015 21:42
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Krupniok surowy
Krupniok surowy, Autor - WikipediaCC/Mariuszjbie

POSŁUCHAJ

Katarzyna Pilarska sprawdza, co w krupnioku jest tak wyjątkowego

Trwają prace nad przepisem na tradycyjny śląski krupniok. Opracowują go wędliniarze z dwóch województw: śląskiego i opolskiego.

Kiedy wspólny przepis będzie gotowy, produkt ma zostać wpisany na listę dań tradycyjnych Unii Europejskiej. A skąd właściwie krupniok wziął się na naszych stołach? Pierwszy opis produktu i znana dziś nazwa pojawia się już w dokumentach z 1826 roku. Ale czy jest możliwe ustalenie jednolitego składu?

- Nie ma jednolitej receptury na krupnioki śląskie - przekonuje mistrz masarski. Wyjaśnia, że w różnych regionach skład różni się, choć wszystkie receptury są podobne. Decydują gusta. Jedni lubią krupnioki, do których dodaje się tylko kaszę gryczaną, inni wolą te z kaszą jęczmienną, a jeszcze inni - z mieszaną. Niektórzy dodają cebulę surową, inni - smażoną lub prażoną.

Do Ministerstwa Rolnictwa wniosek złożony zostanie najprawdopodobniej w grudniu. Na decyzję Unii Europejskiej będzie trzeba jednak poczekać. Może to potrwać nawet trzy lata.

Posłuchaj, jak Katarzyna Pilarska sprawdzała, co w krupnioku jest tak wyjątkowego i skąd właściwie wziął się na naszych stołach.

(ag)

cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.