Składniki:
Ciasto:
Dodatki:
Sos pomidorowy:
Czytaj także:
Jak zrobić:
Z drożdży (o temperaturze pokojowej), ciepłej wody oraz cukru/miodu i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Gdy - po około kwadransie - wyraźnie się powiększy, do miski - najlepiej ogrzanej np. ciepłą wodą - przesiewamy resztę mąki i dodajemy oregano oraz sól. Robimy w mące dołek i wlewamy do niego nasz rozczyn. Ciasto zagniatamy, na koniec dodając oliwę. Musi być elastyczne i odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy je na stolnicę - najlepiej lekko ogrzaną - i jeszcze przez chwilę zagniatamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy, rozciągające je od środka, na brzegach zostawiamy nieco grubszy wałeczek. Tzw. blat powinien odpocząć przez kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Następnie dodajemy szklankę passaty pomidorowej, szczyptę soli, cukru i suszone oregano. Sos zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy około kwadransa. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię.
Wkładamy nasz blat do nagrzanego piekarnika na pięć minut. Po tym czasie wyciągamy go i smarujemy sosem. Teraz czas na dodatki - my polecamy mozzarellę (porwaną), krążki cebuli (najlepiej szalotki) i tuńczyka. Ciasto posmarowane sosem i z dodatkami znów wkładamy do piekarnika na pięć minut.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, czym się różni tradycyjna pizza włoska od popularnej w Polsce mrożonej. Bez czego nie można mówić o dobrej pizzy? Dlaczego żaden Włoch nie weźmie do ust takiej z ananasem?
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 25.03.2021 r.
Godzina emisji: 11.35
kk