Pizza - przepis na łatwą do zrobienia w domu pizzę

Data publikacji: 25.03.2021 13:15
Ostatnia aktualizacja: 25.03.2021 13:31
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Pizza
Pizza, Autor - shutterstock.com
Dziś zapraszamy na banalny przepis na doskonałą pizzę. Można na niej ułożyć dodatki, na jakie się ma ochotę. My proponujemy mozzarellę, cebulę i tuńczyka.

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 dag świeżych drożdży 
  • 250 g mąki pszennej
  • 2/3 kubka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano

Dodatki:

  • wedle uznania - my proponujemy: mozzarella, szalotka i tuńczyk 

Sos pomidorowy:

  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • sól, cukier

książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl

Czytaj także:

Jak zrobić:

Z drożdży (o temperaturze pokojowej), ciepłej wody oraz cukru/miodu i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Gdy - po około kwadransie - wyraźnie się powiększy, do miski - najlepiej ogrzanej np. ciepłą wodą - przesiewamy resztę mąki i dodajemy oregano oraz sól. Robimy w mące dołek i wlewamy do niego nasz rozczyn. Ciasto zagniatamy, na koniec dodając oliwę. Musi być elastyczne i odchodzić od ręki. 

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy je na stolnicę -  najlepiej lekko ogrzaną - i jeszcze przez chwilę zagniatamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy, rozciągające je od środka, na brzegach zostawiamy nieco grubszy wałeczek. Tzw. blat powinien odpocząć przez kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. 

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Następnie dodajemy szklankę passaty pomidorowej, szczyptę soli, cukru i suszone oregano. Sos zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy około kwadransa. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię.

Wkładamy nasz blat do nagrzanego piekarnika na pięć minut. Po tym czasie wyciągamy go i smarujemy sosem. Teraz czas na dodatki - my polecamy mozzarellę (porwaną), krążki cebuli (najlepiej szalotki) i tuńczyka. Ciasto posmarowane sosem i z dodatkami znów wkładamy do piekarnika na pięć minut.


quotes
#SmakiPolskie 🔸 Pizza 🍕 na dobre rozgościła się nad Wisłą, a szczególnie w tych trudnych czasach, które mamy. Jej... Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 25 marca 2021


Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, czym się różni tradycyjna pizza włoska od popularnej w Polsce mrożonej. Bez czego nie można mówić o dobrej pizzy? Dlaczego żaden Włoch nie weźmie do ust takiej z ananasem?


POSŁUCHAJ

03:41

Pizza - przepis na łatwą do zrobienia w domu pizzę (Cztery pory roku/Jedynka)

   

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Data emisji: 25.03.2021 r.

Godzina emisji: 11.35

kk

Teatr! To lubię
Teatr! To lubię
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.