Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Czytaj także:
Jak zrobić?
Średniej wielkości kaczkę moczymy przez godzinę w solance. Następnie ją odsączamy, suszymy i nacieramy przyprawami (sól, pieprz, majeranek) oraz nadziewamy jabłkami.
Mięso pieczemy przez pół godziny w 250 stopniach. Potem przykrywamy je i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Dopiekamy przez godzinę, kilka razy przewracając.
Jeszcze ciepłą kaczkę (wraz z jabłkami z nadzienia) siekamy na desce ostrym nożem. Mięso łączymy z podsmażonymi wcześniej na patelni drobno posiekanymi szalotkami. Dodajemy drobno posiekaną świeżą kolendrę.
Składniki na ciasto do pierogów łączymy i ugniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pierogi wypełniamy farszem, sklejamy i... gotowe.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której rozmawialiśmy z panią Ewą Gawryluk o pierogach z farszem "ptasim". Jak przygotować farsz z gęsi, kaczki, kurczaka? Jakie dodatki wybrać do mięsa?
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 27.05.2021 r.
Godzina emisji: 11.40
kk
Przepis na pierogi z pieczonym mięsem kaczki - Jedynka - polskieradio.pl