Przepis na pierogi z pieczonym mięsem kaczki

Data publikacji: 27.05.2021 12:25
Ostatnia aktualizacja: 27.05.2021 12:25
Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne, Autor - Honshovskyi Vadym/shutterstock.com
Jeśli znudziły ci się klasyczne pierogi z mięsem wieprzowym, z białym serem lub kapustą i grzybami, oto przepis dla ciebie. Dziś zachęcamy do zrobienia pysznych pierogów z farszem z mięsa kaczki.

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna
  • mleko
  • olej
  • sól
  • ciepła woda
książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl


Farsz:

  • mięso kaczki
  • jabłka
  • szalotki
  • świeża kolendra
  • majeranek
  • sól, pieprz

Czytaj także:

Jak zrobić?

Średniej wielkości kaczkę moczymy przez godzinę w solance. Następnie ją odsączamy, suszymy i nacieramy przyprawami (sól, pieprz, majeranek) oraz nadziewamy jabłkami.

Mięso pieczemy przez pół godziny w 250 stopniach. Potem przykrywamy je i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Dopiekamy przez godzinę, kilka razy przewracając.

Jeszcze ciepłą kaczkę (wraz z jabłkami z nadzienia) siekamy na desce ostrym nożem. Mięso łączymy z podsmażonymi wcześniej na patelni drobno posiekanymi szalotkami. Dodajemy drobno posiekaną świeżą kolendrę. 

Składniki na ciasto do pierogów łączymy i ugniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pierogi wypełniamy farszem, sklejamy i... gotowe.



Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której rozmawialiśmy z panią Ewą Gawryluk o pierogach z farszem "ptasim". Jak przygotować farsz z gęsi, kaczki, kurczaka? Jakie dodatki wybrać do mięsa? 


POSŁUCHAJ

02:58

Przepis na pierogi z pieczonym mięsem kaczki (Smaki polskie/Jedynka)

 

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Data emisji: 27.05.2021 r.

Godzina emisji: 11.40

kk

Piaf, czyli Wróbel – opowieść o piosence francuskiej
Piaf, czyli Wróbel – opowieść o piosence francuskiej
cover
Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.